fbpx
21 C
Kecskemét
2023. június 1., csütörtök

FRISS HÍREK

Király József (Szövetség): van megoldás, hogy több fát lehessen ültetni

A kecskeméti közterületek alakításakor egyre erősebb társadalmi igényként merül fel a zöldfelületek bővítése, fák és fasorok telepítése. A cél a közterek humanizálása és a zöldfelület arányának javítása. A közmű műtárgyak és a fasorok, zöldfelületek közötti konfliktusok a sűrűbben beépült városrészekben állandóak. A helyzet moderálása sok esetben körülményes, mert a fák telepítését a legtöbb alkalommal a „láthatatlan infrastruktúrák”, a felszín alatti közművek akadályozzák meg. Viszont a kérdés megoldásra vár, hiszen a klímaváltozás korában, ami Kecskemétet is súlyosan érinti, szükséges megoldást találni.

Király József (Szövetség): van megoldás, hogy több fát lehessen ültetni a felszín alatti közművek akadálya ellenére is  

A belváros önkormányzati képviselője szerint

„nincs kellőképpen szabályozva a közterületre vonatkozóan a fák ültetésének lehetősége, valamin azok szakszerű kezelése, metszése. A faültetésre vonatkozóan ilyen példa a volt Centrum Áruház környéki terület felújítása, ahol azzal lehetett szembesülni, hogy a közművek védőtávolsága miatt szinte minimális számban lehet fát ültetni. A faültetés szabályai szerint azonban ha védőcsőbe kerülnének a közművezetékek, akkor minden további nélkül több lehetőség nyílna fák ültetésére.” –

fejti ki Király József az interpellációjában, amit így folytat.

„A fák szakszerű kezelésére és metszésére pedig szomorú példaként hozom a legutóbbi petőfivárosi fák, valamint a Hunyadiváros két helyszínén, a Géza fejedelem útján, illetve a Béka fasoron nemrégiben ültetett hársfák csonkolásos visszavágását. Tudomásom szerint ezek többségét az áramszolgáltató alvállalkozói végezték, ráadásul helytelenül, a rügyfakadás után.”

Hunyadiváros

 

A Szövetség képviselője ezért az idevonatkozó városi rendelet módosítását javasolja.

„…javaslom, hogy a zöldfelületek (parkok, játszóterek, ladbaterek egyéb zöldfelületek) védelméről, létesítéséről, fenntartásáról és a köztéri szobrok védelméről szóló 14/1999. (V. 25.) önk. rendeletünket úgy módosítsuk, hogy a város területén a közművezetékek fektetésének tervezésekor egyeztessenek a város főkertészével arról, hogy mely részeken van tervbe véve faültetés vagy facsere. Továbbá ezeken a szakaszokon kötelezően védőcsőben legyenek elhelyezve a vezetékek és ennek költsége ne az önkormányzatot terhelje.”

Hasonló cikkünk:  Nagykőrös és Kecskemét — különbségek
Hasonló cikkünk:  Rosszul járhatnak azok a társasházak, ahol még nem épült meg a kukatároló

A fák szakszerű kezelésére és metszése érdekében pedig azt kéri, hogy

szabályozzák a közterületen lévő fák, cserjék szabályszerű visszametszését, valamint a károkozások kapcsán járjanak el hatóságilag azok okozóival szemben.

A csúnyán megcsonkított petőfivárosi fák precedenst teremthettek – az érintettek a megoldást keresik

A 10 millió Fa – Kecskemét önkéntese és egyik alapítója, Farkas Barta Kata egy hete videóban számolt be arról, hogy az áramszolgáltató munkatársai szakszerűtlenül jártak el a vezetékek alatt húzódó fák metszésekor a Petőfivárosban. Az előírások szerint 1 m a kötelező védőtávolság a vezetékek alatt, ehelyett 4-6 méterrel is lejjebb történt a vágás, néhol törzsben. Továbbá a gömbkőrisek esetében a teljes lombkoronát eltávolították.

Az ügyből feljelentés született, amit követően helyszíni bejárást tartottak az érintettekkel. Az önkormányzat és a szolgáltató most a megoldást keresik, és zajlanak az egyeztetések a jövőre vonatkozóan, hogy ilyen ne forduljon elő többet.

A 10 millió Fások azt kérik, hogy:

a fametszéshez szaktudás kelljen, mert ha rosszul vágnak az a fák életébe kerülhet. Nem kertészeti és esztétikai dolgokról van szó csupán. A faápolók szövetségének van szakmérnöki képzése, legalább az irányítókkal végeztessék el és a szolgáltató olyat alkalmazzon, akinek képesítése van.

írja Farkas Barta Kata a csoport közösségi oldalán.

 

 

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...