fbpx
4.7 C
Kecskemét
2021. október 17., vasárnap

FRISS HÍREK

Közmunka helyett katonásdit is lehet játszani

A gazdaságvédelmi akcióterv keretében az állásukat elvesztőknek speciális önkéntes tartalékos katonai szolgálat bevezetését jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter kedden a Magyar Honvédség szentendrei Altiszti Akadémiáján – írja a Magyar Hang.

A bruttó 161 ezer (nettó 107 ezer) forintos havi illetményért cserébe részt kell venni az alap-, az általános lövész- és a szakkiképzésen a szokásos munkaidő szerinti időbeosztásban.

A speciális katonai szolgálatra jelentkezőkkel szerződést nem kötnek, de a képzés végén a résztvevők a katonai életre vonatkozó esküt aláírják, a hatodik hónap befejeztével pedig „kiképzett hadköteles tartalékos katonává” válnak.

A 6 hónap letelte után a résztvevők minden megkötöttség nélkül visszatérhetnek a civil életbe, illetve a képzés további 6 hónapra meghosszabbítható. Amennyiben alkalmasak és kedvet éreznek hozzá, a résztvevők dönthetnek úgy is, hogy pályájukat önkéntes, esetleg hivatásos vagy szerződéses katonaként folytatják.

A feltételek:

  • 18 és 50 év közötti életkor
  • erkölcsi bizonyítvány megléte
  •  megfelelés egy speciális egészségügyi alkalmassági vizsgálaton, amely azonban lényegesen kevésbé szigorú, mint a hivatásos vagy szerződéses katonai szolgálat, illetve az önkéntes tartalékos katonai szolgálat esetében.

Az első képzések július 1-jén indulnak az ország 25 helyszínén. Benkő Tibor az idén 3 ezer jelentkezőre számít, férfiakra és nőkre egyaránt.

Hasonló cikkünk:  Tovább emelte a kamatot az MNB

Érdekes módon sem az általános iskolai végzettséget, sem az állásvesztés igazolását nem várják el, ahogy a korábban letöltött sorkatonai szolgálat sem számít be az alapkiképzésbe az eddigi információink szerint. A kínált járandóság mindenesetre a közmunkás bér kétszerese, és ez sokak számára vonzó lehet, de korántsem biztos, hogy a katonai élet kötöttségeit ellensúlyozza.

Hasonló cikkünk:  Tovább emelte a kamatot az MNB
Vélemény

A kormányzat katonai vállalkozásának komolysága erősen kétségbevonható. Miért kell volt sorkatonáknak ismét alapkiképzésen részt venniük? Mi lesz a jelentkező hölgyek dolga? Hogyan lehet analfabétáknak fegyvert adni a kezébe? Mi lesz a menet közben lemorzsolódókkal?

De a lényeg: nem tudni, hogy a nettó illetmény mellett mennyit költ az állam egy-egy résztvevőre, mibe kerül a ruha, az étkezés, a lőszer, a felszerelés, a kiképzőszemélyzet, az infrastruktúra fenntartása, a társadalombiztosítás, az utaztatás. Könnyen lehet, hogy az állásukat vesztettek jövedelempótlását egyszerűbben, olcsóbban és kevésbé értelmetlen formában is meg lehetett volna oldani, ha az Orbán-kormány ideológiai okokból nem zárkózna el a válság alatti segélyezéstől és nem erőltetné a szocializmusban megszokott látszat-munkavégzést. Kapitalizmusban ugyanis munkahelyeket teremteni nem a kormány dolga, hanem a piacé.

W.M.

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...