fbpx

FRISS HÍREK

Az EU-ban leginkább a magyarok nézik el a korrupciót

- Advertisement -

A Fidesz népszerűségi listavezető pozíciójából sejthető volt eddig is, de most az Európai Unió felmérése is igazolta, hogy a magyarok tekintenek a legmegengedőbben a korrupcióra az egész EU-ban.

Ez a kutatás tehát nem a korrupció nagyságát mérte, hanem azt, hogy mit gondolnak az emberek a korrupcióról és annak elterjedtségéről hazájukban.

 Viszonyunk a korrupcióhoz

A korrupció elutasítottságának a mértéke az EU tagországaiban (Grafikon: Europa.eu, Kecsup.hu)

Az EU-ban átlagosan az emberek 68 százaléka utasítja el a korrupciót, Magyarországon viszont csak 38 százalék. A korrupciót a skandináv országokban utasítják el legjobban. A lista végén Kelet-Európa áll,  utolsók a magyarok.

A pénzbeli korrupció elfogadottsága az Európai Unió országaiban (Grafika: Europa.eu, Kecsup.hu)

Ami a konkrét korrupciós formákhoz való személyes hozzáállást illeti, a magyarok 43 százaléka szerint elfogadható pénzt adni a állami szférában dolgozóknak, 56 százalék tartja elfogadhatónak az ajándékadást, 55 százalék szerint a szívesség nyújtása van rendjén. Ezekkel az értékekkel  a pénz és a szívesség tekintetében az első helyen, az ajándékok tekintetében pedig Litvánia mögött a második helyen állunk az egész EU-ban.

A korrupció érzékelése: kiugró helyen az egészségügy

Miközben elfogadjuk a korrupció létét, azzal is tisztában vagyunk, hogy az átszövi az egész országot.

A korrupció ágazatonkénti elterjedtségét a magyarok hasonlóan látják, mint a többi EU-s polgár, kivéve az egészségügyet. A magyarok sokkal nagyobb része szerint járja át a magyar egészségügyet a korrupció, mint azt az EU többi lakója állítja saját országáról.

Hasonló cikkünk:  Az állam a tranzakciós illetékkel sarcol a bankokon keresztül

Az egészségügyben a hatalommal való visszaélés személyes nyereség céljából a magyar válaszolók 44 százaléka szerint elterjedt – szemben az EU-s válaszolók 27 százalékával.

A korrupció mely szférákban érzékelhető? A Magyarországi és EU-s válaszok összehasonlítása (Grafika: Europa.eu, Kecsup.hu)

Ha szektoronként nézzük a kérdést, míg Európában a megkérdezettek 71 százaléka véli úgy, hogy hazájában széles körben elterjedt problémát jelent a korrupció, addig Magyarországon a megkérdezettek 87 százaléka vélekedik így.

Emellett a magyarok 57 százaléka úgy gondolja, hogy az elmúlt három évben nőtt a korrupció az országban.

80 százalék szerint a korrupció jelen van az országos közintézményekben, ezen belül 52 százalék szerint a politikai pártokban.

A magánvállalkozások körében 27 százalék szerint elterjedt a korrupció.

21 százalék szerint az ügyészség is korrupt.

Érdekesség, hogy a magyar válaszolók 3%-a derűlátó: spontán azt mondta, hogy egyik társadalmi szféra sem fertőzött korrupcióval.

Mennyire hat a korrupció a mindennapokban?

Az emberek 32 százaléka érzi úgy, hogy a korrupció hatással van az ő mindennapi életére.

A lakossági elégedetlenség is megfigyelhető: 80 százalék nem tartja kielégítőnek a magas szintű korrupciós ügyek kivizsgálását.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...