Gumibotot és bilincset is használhat az iskolarendőr

0
Hogy rend lesz-e ettől az iskolában az nemcsak az iskolarendőrön múlik

Megjelent az „iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében” javasolt törvénymódosítási tervezet, melyből többek között az is kiderül, hogy mikor vonhatják majd meg a családi pótlékot. Amelyik gyereket elítélik jogerősen iskolai erőszak miatt, annak a családjától megvonná a kormány a családi pótlékot egy évre.

A törvényjavaslat arra is kitér, hogy

az iskolaőr kényszerítő eszközök közül kizárólag testi kényszer, vegyi eszköz, rendőrbot és bilincs használatára jogosult, ezen kívüli egyéb kényszerítő eszköz alkalmazása tilos.

Iskolarendőr

A törvényjavaslat némileg változtatna a 14 év alattiak büntethetőségén is, a 12 évnél idősebb fiatalok ugyanis a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntethetők lennének. A javaslat az iskolaőrt közfeladatot ellátó személynek minősíti. A módosítási tervezet szerint az iskolai erőszakos cselekmények elkövetői többségében a 12-17 év közötti korosztályból kerülnek ki.

A tervek szerint az iskolaőr elméleti és gyakorlati felkészültségét, valamint fizikai állóképességét a rendőrség kétévente ellenőrzi – írja a 24.hu.

8 éve még komoly felháborodást váltott ki a Fideszen belül is az iskolarendőrség terve

Az iskolarendőrök szolgálatba állását komoly vita előzte meg 2012-ban. A Belügyminisztérium ekkor nyilvánosságra hozott tervei szerint iskolaőröket alkalmazhattak volna az oktatási intézmények azért, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt ne hagyhassák el az iskolát, hogy betartassák a házirendet, elfogják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, és megakadályozzák azt, hogy jogosulatlanul belépjen valaki az intézmény területére.

Pintér Sándor bevitte a rendőröket az iskolába / Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Az elképzelést az ellenzéki pártok és a szakma, „megdöbbenéssel és felháborodással fogadta”, de a kormánypártokon belül is hatalmas vitát keltett, kifogásolva, hogy a BM rendészeti jogszabályokban rendezné az iskolai rend fenntartásának ügyét.

A rendőrségi törvényt módosították ahhoz, ami nem ment elsőre önállóan 

Az iskolaőrökről szóló, a kényszerítő intézkedéseket is lehetővé tevő javaslat 2012-ben nem került a parlament elé, de a rendőrségi törvény elfogadott, 2013. január 1-től hatályos módosítása már beillesztette a rendőr feladatainak hosszú felsorolásába azt, hogy

„a fenntartó kezdeményezésére közreműködik az általános és középiskola rendjének fenntartásában”.