fbpx
13.5 C
Kecskemét
2023. április 2., vasárnap

FRISS HÍREK

Gumibotot és bilincset is használhat az iskolarendőr

Megjelent az „iskolai erőszak megszüntetése és megelőzése érdekében” javasolt törvénymódosítási tervezet, melyből többek között az is kiderül, hogy mikor vonhatják majd meg a családi pótlékot. Amelyik gyereket elítélik jogerősen iskolai erőszak miatt, annak a családjától megvonná a kormány a családi pótlékot egy évre.

A törvényjavaslat arra is kitér, hogy

az iskolaőr kényszerítő eszközök közül kizárólag testi kényszer, vegyi eszköz, rendőrbot és bilincs használatára jogosult, ezen kívüli egyéb kényszerítő eszköz alkalmazása tilos.

Iskolarendőr

A törvényjavaslat némileg változtatna a 14 év alattiak büntethetőségén is, a 12 évnél idősebb fiatalok ugyanis a közfeladatot ellátó személy elleni erőszak miatt büntethetők lennének. A javaslat az iskolaőrt közfeladatot ellátó személynek minősíti. A módosítási tervezet szerint az iskolai erőszakos cselekmények elkövetői többségében a 12-17 év közötti korosztályból kerülnek ki.

A tervek szerint az iskolaőr elméleti és gyakorlati felkészültségét, valamint fizikai állóképességét a rendőrség kétévente ellenőrzi – írja a 24.hu.

8 éve még komoly felháborodást váltott ki a Fideszen belül is az iskolarendőrség terve

Az iskolarendőrök szolgálatba állását komoly vita előzte meg 2012-ban. A Belügyminisztérium ekkor nyilvánosságra hozott tervei szerint iskolaőröket alkalmazhattak volna az oktatási intézmények azért, hogy a tanköteles korú diákok a tanítás vége előtt ne hagyhassák el az iskolát, hogy betartassák a házirendet, elfogják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követtek el, és megakadályozzák azt, hogy jogosulatlanul belépjen valaki az intézmény területére.

Hasonló cikkünk:  Szellem a palackban: ma van az autizmus világnapja
Hasonló cikkünk:  Gulyás Gergely szerint az EU: se veled, se nélküled

Pintér Sándor bevitte a rendőröket az iskolába / Fotó: MTI – Máthé Zoltán

Az elképzelést az ellenzéki pártok és a szakma, „megdöbbenéssel és felháborodással fogadta”, de a kormánypártokon belül is hatalmas vitát keltett, kifogásolva, hogy a BM rendészeti jogszabályokban rendezné az iskolai rend fenntartásának ügyét.

A rendőrségi törvényt módosították ahhoz, ami nem ment elsőre önállóan 

Az iskolaőrökről szóló, a kényszerítő intézkedéseket is lehetővé tevő javaslat 2012-ben nem került a parlament elé, de a rendőrségi törvény elfogadott, 2013. január 1-től hatályos módosítása már beillesztette a rendőr feladatainak hosszú felsorolásába azt, hogy

„a fenntartó kezdeményezésére közreműködik az általános és középiskola rendjének fenntartásában”. 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...