fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Klapka György egy ház árával rövidítette meg a kecskeméti vállalkozót

A 2017-ben elhunyt Klapka György, aki „Aranyemberként” volt nyilvántartva, nem mindig adta meg az adósságait. Magyarországon mégsem került soha börtönbe.

A Hagyományos Mosópor háttere

Klapka a Hagyományos Mosóporral a gazdasági tankönyvekbe is bekerült, az évszázad marketing ötleteként emlegették.

Az elnevezést az Arielt a „hagyományos” mosóporoknál jobbnak kikiáltó Henkel cég reklámjaiból kölcsönözte Klapka, aki aztán versenyhivatali eljárást is indított több multicég ellen, mondván: azok hirdetéseikben lejáratták a „hagyományos” jelzőt. A versenyhivatal azonban nem tartotta jogosnak Klapka követelését, s ezután a Hagyományos Mosóport addig forgalmazó kereskedők nem vettek át több árut tőlük.

A frappáns nevű mosópor története azonban nem olyan szép, mint ahogy a könyvben szerepel: Klapka az 1990-es években egy ház árával rövidítette meg a gyártót – írta meg a Blikk.

A Hagyományos Mosópor feltalálója először egy kecskeméti vegyipari vállalkozót keresett meg találmányával, de nem volt meg a kellő tőkéje az induláshoz. Ekkor jelent meg Klapka, akivel közös céget alapítottak. Kezdetben minden jól alakult.

Hasonló cikkünk:  Ahol indult fideszes jelölt a vasárnapi időközin, ott nyertek is
Hasonló cikkünk:  Felcsút épül-szépül

Klapka átverte a gyártót

A mosóport ugyanannál a kecskeméti vállalkozónál szerették volna gyártatni és csomagoltatni, akit a feltaláló először megkeresett. Ifjabb Ladányi Kálmán, a ma már 68 éves kecskeméti vállalkozó fia így emlékszik vissza a 25 éve történt találkozóra Klapkával:

„Hatalmas, vajszínű Mercedesszel érkezett. Emlékszem, előadta magát, mint valami géniusz, pedig mi tudtuk, hogy lenyúlta az ötletet. Megnézte a töltő- és csomagológépeket, édesapámmal pedig megegyezett a munkadíjban. Elszállította az árut, de nem nagyon fizetett. Amikor már másfél millió forinttal tartozott, leállítottuk a gyártást.

Apám sokszor kérte a pénzét Klapkától. Végül félmilliót megadott, de akkor már csak egy Zsigulival jött. Nem pereltünk, mert másoknak is dolgoztunk, inkább a munkába fektettük az energiát, és az anyagköltség majdnem meg is térült.”

A feltaláló sem jutott pénzéhez, csak Oroszországban tudta értékesíteni a mosóport.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...