fbpx
22.2 C
Kecskemét
2022. augusztus 12., péntek

FRISS HÍREK

„Lélegző Félegyházát” és a glifozát betiltását kezdeményezi Kis-Szeniczey Kálmán képviselő

A veszélyhelyzet visszavonásával ismét ülésezik a kiskunfélegyházi képviselőtestület június 25-én. Kis-Szeniczey Kálmán „lélegző” várost, több fát és erdőt javasol Félegyházának. Továbbá betiltana olyan gyomirtó szerek közterületen történő használatát, mint a glifozát hatóanyagot tartalmazó készítményeket. A Veled a Városunkért Egyesület képviselőjének a DIGI által tervezett 30 méteres adótoronnyal kapcsolatban is több kérdése felmerült.

Kis-Szeniczey Kálmán kiskunfélegyházi képviselő és biogazdálkodó / Fotó: kecsup.hu

Mitől lehetne „lélegző” Félegyháza?

Kis-Szeniczey Kálmán azt javasolja, hogy Félegyháza a város környezetbiztonsága és a helyi lakosság életminőségének javítása érdekében segítse elő a Kormány Klímavédelmi Akciótervének és Országfásítási Programjának helyben történő megvalósítását. Ehhez pedig „Lélegző Félegyháza” néven az önkormányzat városfásítási és erdőtelepítési programot dolgozzon ki – olvasható a képviselő indítványában.

Egyes helyben használt gyomirtó szerek tiltott szereket tartalmaznak

Az Európai Unió illetékes fórumain már napirenden szerepel a glifozát és a deltamethrin hatóanyagú készítmények és gyomirtószerek kivezetése. Az elmúlt időszakban ennek már több települési önkormányzat, például Törökbálint elébe ment és megtiltotta ezen hatóanyagok közterületi használatát.

Az amerikai bíróság 2019-ben rákkeltőnek mondta ki a Roundup gyomirtót (Forrás: agrarszektor.hu).

A Bayer – a világ egyik legnagyobb vetőmag- és növényvédőszer előállító cége – több mint 10 milliárd dollár (!!!) kifizetését vállalta, hogy több tízezer követelést rendezzen az Egyesült Államokban, miszerint Roundup gyomirtó rákot okoz – írja a New York Times.

A tiltott hatóanyagot tartalmazó készítmények alkalmazásának tilalmára vonatkozó rendelkezések elfogadására nézve nincs jogszabályi kötelezettség. Ezért is fontos, hogy a települések körültekintően járjanak el, hogy milyen gyomirtót használnak a közterületeken.

Hasonló cikkünk:  Vörösfejű gébics Nyárlőrincen

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) nemzetközi rákkutató ügynöksége 2015-ben a glifozátot emberre káros és nagy valószínűséggel rákkeltő hatású vegyszernek minősítette.

30 méter magas adótornyot létesítene a DIGI a természeti terület szomszédságában

30 méter magas adótornyot létesítene a DIGI Kiskunfélegyházán, a móravárosi lakóövezetben és a közvetlen szomszédságában fekvő védett terület mellett. A cég frekvenciahasználatra és mobil távközlési szolgáltatás nyújtására jogosult Magyarországon, amit távközlési állomások létesítésével valósít meg.

Hasonló cikkünk:  Kerékpártúra Békésszentandrásra július 16-án

Hogy ez az adótorony felépülhessen, a DIGI egy helyi magánszeméllyel tartós bérleti szerződést kötne egy Akácfa utca mögötti külterületi ingatlanra. A cég ezt követően jogosult lesz a területen az állomás létesítésére, ahol antennarendszert telepíthet. A szerződés hatálya 15 év, de az automatikusan meghosszabbodik 5 évvel, ha a bérlő, tehát a DIGI nem nyilatkozik a szerződés meghosszabbításáról.

30 méteres adótornyot építene Félegyháza határában a DIGI Kft. (A kép illusztráció)

Kis-Szeniczey Kálmán önkormányzati képviselő a beruházással kapcsolatosan aggályát fejezte ki. A képviselő szerint a beruházásról előzetesen kellett volna tájékoztatni az érintett lakosokat a várható egészségügyi hatásokról. Kis-Szeniczey szerint a tervezett beruházás nem felel meg maradéktalanul a helyi építési szabályzatnak és környezetvédelmi rendeleteknek. És nem utolsó sorban az sem tisztázott, hogy az adótorony miként befolyásolja a település- és tájképet az országos, illetve a helyi védelem alatt álló Kálvária és a Szérűskert természeti terület szomszédságában.

 

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...