fbpx
8.8 C
Kecskemét
2024. március 2., szombat

FRISS HÍREK

A lemondott izsáki polgármester történetét Móricz Zsigmond is megírta volna

- Advertisement -
  • Izsák polgármester választásra készül szeptember 20-án, mert a független Kutas Tibor lemondott, miután a kocsiját megrongálták. A helyiek is csak találgatnak, sokan úgy vélik, hogy egy betört szélvédőnél több minden is történhetett.
  • A választáson mindenesetre újra visszatérhet a tavaly ősszel, 21 év után leváltott fideszes Mondok József, akit költségvetési csalással és közokirat-hamisítással vádolnak, amiért több tízmilliós uniós támogatásból vendégházat épített, amibe végül maga költözött be.
  • A volt polgármester, aki civilben középiskolai tanár úgy meséli el politikai bedarálását, mintha egy Móricz regényben lenne. Emlékeznek? Egy alföldi városban a dzsentri urak nagy pazarlással építettek egy sertéstenyésztőt…
  • Kutas Tibort azzal is támadták, hogy nem volt főállású polgármester.
  • A város vezetését ideiglenesen Végh Tamás független alpolgármester vette át, aki abban a Kutas-féle csapatban nyert tavaly ősszel mandátumot, amely többséget szerzett a Fidesszel szemben.
  • Hogy kik közül lehet választani, egyelőre nem tudni. Mondok József indulását sokan biztosra veszik. A Kutas-féle csapat még nem nevezte meg a jelöltjét.

Kutas Tibor lemondása mögött ott ólálkodott a korábbi 20 évben megszerzett kiváltságokhoz való ragaszkodás – olyan ez, mint egy Móricz regény

Kutas Tibor lemondását követően az Izsáki Hírekben írta meg, hogy megválasztásának estéjén sem volt sok illúziója, hogy könnyű lesz 21 év után

„váltani a beidegződéseken, a megrögzött kevéssé jó gyakorlatokon, a kényelmesen belakott pozíciókon”.

A függetlenként megválasztott polgármester úgy fogalmaz, hogy

„egy hónap után Izsák történetében egyedi módon – hitelesítés, előzetes hivatalos bejelentés nélkül – nyomásgyakorló aláírásgyűjtés indult. Egymás megértése helyett a másik eltiprása került fókuszba, s itt nyilván rajtam volt a célkereszt.”

Kutas Tibor kiemelte, hogy legfontosabb feladatának tartotta a pénzügyi stabilitás megteremtését, illetve a helyi fejlesztések hátterének a biztosítását. Két pályázatba csöppent bele – és ahogy azt írja – az egyikbe a közbeszerzés elején, a másikba a közbeszerzés után és ekkor szembesült a 130 millió forintos hiánnyal, amikhez a hiányzó önrészeket, összesen 37 millió forintot, el is különítették.

Hasonló cikkünk:  Ezer szállal kötődik megyénkhez az új köztársasági elnök

A volt polgármester a személyét ért politikai támadások kapcsán azt a következtetést vonta le, hogy az összefüggésben áll ezekkel a korábban rosszul kezelt pályázatokkal. A civilben középiskolai tanárként dolgozó Kutas Tibor továbbá azzal magyarázza döntését, hogy

„ebben a nyolc hónapban csapódtak le a korábbi évtizedek helyi történéseinek maradványai. A felgyülemlett harag, a korábbi megalkuvások okozta rossz érzések kompenzációi, a szolgalelkűségből való szabadulás adta lehetőségek azonnali kipróbálása, a megszerzett kiváltságokhoz való ragaszkodás.”

És mit gondolnak a helyiek?

Kutas Tibor és Mondok József sem volt főállású polgármester – ez is gond lett volna? 

Voltak olyan helyi vélemények, hogy a polgármesterség egész embert kíván. Kutas Tibor megválasztását követően azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy középiskolai tanári állását nem adja fel és a városvezetői munkáját társadalmi megbízatású polgármesterként látja el, vagyis jóval kevesebb pénzt vesz fel pozíciója után. De valójában Kutas Tibor nem azért lett társadalmi megbízatású polgármester, hogy ne kelljen feladnia a tanári állását, hanem mert az összeférhetetlenségre vonatkozó előírások szerint főállású polgármester nem lehet gazdasági társaság ügyvezetője. És Kutas Tibor egy céget vezet, amit, mint arról nyilatkozott:

„nem szerette volna eldobni azt, amit az elmúlt 28 évben felépített, másrészt ha nem égeti fel a hidakat, akkor a közéleti szerep nem válhat egzisztenciális kényszerré”.

Mellékszálként az index.hu jegyezte meg, hogy 2015-től Mondok is társadalmi megbízatású polgármester volt, mert saját nevében pályázott trafikkoncesszióra, és azt meg is kapta az általa már több mint két évtizede üzemeltetett városközponti benzinkútra.

Kapcsolódó cikkünk

Restaurációra készülnek az izsáki polgármester lemondását követően? – interjú Végh Tamás ideiglenes polgármesterrel

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...