fbpx
2.9 C
Kecskemét
2021. október 19., kedd

FRISS HÍREK

Aláírást gyűjtenek a 30 méteres adótorony ellen Félegyházán

Több mint 30 méter magas adótornyot létesítene a DIGI műsor- és telefonszolgáltató Kiskunfélegyházán, közvetlen a Móravárosban lévő védett terület határában. Hogy az adótorony megépüljön, a DIGI egy helyi magánszeméllyel tartós bérleti szerződést kötne egy külterületi ingatlanon.

A móravárosi lakos, Endre Jánosné kezdeményezésére, akit a szolgáltató is felkeresett, aláírásgyűjtésbe kezdtek a helyi lakosok, hogy rákényszerítsék a céget arra, hogy távolabb építse meg az adótornyot.

A zöld vonal a város közigazgatási határát, a narancssárga pont az adótorony helyszínét jelzi. A terület egy része országos és helyi védelem alatt áll.

A 30 méteres torony megépítésével a helyi ingatlanok is elértéktelenedhetnek

A szolgáltató képviselője áprilisban, a veszélyhelyzet idején kereste fel Endre Jánosnét azzal, hogy kibérelné a közeli telkét a torony megépítésére. Endre Jánosnénak cserébe közel félmillió forint bérleti díjat fizettek volna évente, ha a telkére engedi a beruházót.

A kép közepén lévő villanyoszlophoz közel tervezik az adótorony építését. / fotó: kecsup.hu

Az állattartással foglalkozó asszony azonban visszautasította az ajánlatot, mert nem szeretné, hogy ott egy adótorony megzavarja a saját és a környékbeliek egészségét. Arról ugyanis semmilyen tájékoztatást nem kaptak a környékben élők, hogy a torony milyen egészségkárosító hatással lehet rájuk. A helyi tulajdonosok attól is tartanak, hogy a harmincméteres torony megépítésével ingatlanjaik is elértéktelenedneknyilatkozta Erzsébet.

Miután Endre Jánosnéval a DIGI nem tudott megegyezi, megkeresték a telekszomszédot, és az egyébként Csongrádon élő és dolgozó tulajdonos már bérbe adta a földjét az adótorony megépítéséhez.

Több mint 400 aláírás gyűlt össze az adótorony ellen

Az aláírásgyűjtés kezdeményezői nyílt levélben fordultak a szakhatóságokhoz, mert nem szeretnék, ha megépülne a lakóövezetük, illetve az országos és helyi védelem alatt álló területek közvetlen szomszédságában a DIGI által tervezett több mint 30 méter magas adótorony, amellyel a lefedettség minőségén szeretne javítani a szolgáltató.

Hasonló cikkünk:  Repülőnap 2021 - élő közvetítés a szombati napról

Kis-Szeniczey Kálmán önkormányzati képviselő, és elkötelezett környezetvédő elmondta, hogy eddig 380 ellenőrzött aláírást vett át a jegyző, és még további ívekre gyűjtöttek támogató aláírásokat, amiket napokon belül eljuttatnak a hivatalba.

Hasonló cikkünk:  Vádat emeltek a férfi ellen, aki vascsővel verte félholtra a rokonát

Fő követelésünk egy lakossági fórum, ahol az emberek megfelelő tájékoztatást kapnak a tervezett toronyról, annak egészségügyi kockázatairól, vagyonbiztonsági és ingatlan értékcsökkentő hatásairól.

– szögezte le a képviselő.

A helyiek azt kérik, hogy legyen nyilvános tájékoztatás

A helyi lakosok nem értik, hogy miért nincs egy ilyen horderejű beruházásnál kellően megfelelő nyilvános tájékoztatás. Ami, azért is lenne fontos, mesélte érdeklődésünkre Endre Jánosné, mert

ellentmondásos az, hogy 10 évvel ezelőtt, amikor a telkére egy földszintes takarmánytárolót épített, arról meg kellett kérdezni a környéken élőket, de egy 30 méter magas adótorony esetén már nem.

A takarmánytároló megépítéséhez Endre Jánosnénak a környékbeliek hozzájárulása volt szükséges / Fotó: kecsup.hu

A móravárosiak tehát azt szeretnék, hogy az adótorony egy távolabbi helyen épüljön meg, a DIGI ezzel szemben a város közigazgatási határához minél közelebb. Ha a szolgáltató zöld utat kap, akkor jogosult lesz a területen az állomás létesítésére. A szerződés hatálya 15 év, ami meghosszabbítható.

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...