Jézus alászállt a kecskeméti Főtérre – videóval

0
Megkezdődik a Nagytemplom felújítása, ezért leemelték a templom szobrait / Fotó: kecsup.hu

Előbb a négy evangélista (Lukács, Máté, Márk, János) nagy méretű szobrait emelték le daru segítségével a kecskeméti Nagytemplom mellvédjéről, ma pedig a főbejárat fölött lévő Jézus szobrot, aki épp átadja a Mennyország kulcsát Szent Péternek.

A szobrok Staller pesti kőfaragó munkái, de az idők során olyan rossz állapotba kerültek, hogy jobban megéri újrafaragni. A kisebb szobrokat restaurálják és megtisztítják. A templom üvegablakai is megújulnak és speciális védőborítást kapnak.

Az evangélisták könyvvel és íróeszközzel a kezükben a Főtéren / Fotó: kecsup.hu

A nagytemplom felújítása régóta várat magára, nemcsak az orkán erejű szelek okoztak az elmúlt években károkat, hanem az 1911-es földrengés is, amikor a templom erőteljesen megrongálódott. Ekkor a statikai megerősítéseket egy monolit vasbeton vázzal oldották meg, amivel a templomot megmentették a lebontástól. A mostani felújítás a statikai javításokat is magában foglalja. A beruházást az állam 800 millió forinttal támogatja, de ez nem fedezi a külső felújítás teljes költségét – mesélte a megyei lapnak nyilatkozó Vörös Márta, a Kalocsa-Kecskeméti Katolikus Főegyházmegye főépítésze.

Képgaléria az örömhírt megíró evangélistákról