Józsa Bálint meghosszabbítaná a vendéglátó egységek nyitvatartását

0
Gyakorlattá vált Kecskeméten a közterületen való alkoholfogyasztás

A vendéglátó egységek nyitvatartásának meghosszabbítását javasolja szeptember 30-ig Józsa Bálint, a Szövetség a Hírös Városért Egyesület önkormányzati képviselője. Szerinte, ha rugalmasabb a nyitvatartási idő, akkor csökkenthető az utcán történő csoportos italozás, ami kihívást okoz közbiztonsági, járványügyi és köztisztasági szempontból is. A hosszabb nyitvatartás pedig gazdasági segítséget jelent a válságban lévő vendéglátósoknak.

Nagyszámú tömeg arányaiban kis helyre kényszerül, ami nem jó járványügyi szempontból

Józsa Bálint megjegyzi, hogy:

“ha az ember a belvárosban sétál, megfigyelheti, hogy a hosszú heteken keresztül ingerszegény környezetben élő polgártársaink most, a veszélyhelyzet végeztével pótolják be az elmaradt találkozókat. Sajnos városunkban kevés olyan hely van, ahol az ember újra talál alkalmat a baráti találkozókra, így a nagyszámú tömeg lokalizáltan, arányaiban kis helyre kényszerül. A járványügyi példákból pedig megtapasztalhattuk, hogy milyen súlyos következményekkel járhat, ha sok ember egyszerre tartózkodik egy helyen.” 

Sokan kis helyen, ami veszélyes lehet a koronavírus-járvány alatt

Áll a bál az utcán

“A problémát tovább fokozza, hogy aki nem a nyitvatartási engedéllyel rendelkező vendéglátóhelyeken akar fogyasztani, az megvásárolja boltokban a termékeket, és a közterületeken fogyasztja el, éjszakába nyúlóan. Az említett időpontban a Vasútparktól, a történelmi belvároson keresztül a Petőfi Sándor utca legvégéig, illetve a nagyobb, a belvároshoz nem tartozó városrészek parkjaiban csoportosulnak.”

Kecskeméten kihívás a közterületen való alkoholfogyasztás / a kép illusztráció

Majd így folytatódik az indítvány:

Hasonló cikkünk  Szövetség: Demeter Szilárd mondjon le!

“Az ilyen csoportok tagjai kihelyezett illemhelyek nem lévén, sűrűn a parkokban végzik el dolgukat, a köztisztaság alapvető szabályait figyelmen kívül hagyva. Az illuminált állapotban lévő emberek pedig sajnos sűrűn válnak bűncselekmény áldozataivá is, tehát egy olyan lehetőség kell számukra, ahol biztonságban vannak és megfelelőnek tartják a higiéniás körülményeket és az árszínvonalat. Ezekre lehet megoldás az este, az igényekhez képest korán, a helyi rendeletnek megfelelően zárva tartani kényszerülő vendéglátóegységek.”

Ezért kellene feloldani a csendrendeletet

“A hosszabb nyitvatartási lehetőség mellett nem csak a koronavírus elleni védekezésre való törekvés, a közbiztonság, a köztisztaság és a lakók nyugalmának tiszteletben tartása szól. Ez egy gazdasági lépés is a kecskeméti vállalkozók felé, akik a veszélyhelyzetben komoly anyagi veszteséget szenvedtek el. A vendéglátásban dolgozók meg tudnák tartani a munkahelyüket, vagy új munkahelyeket is tudnának létrehozni ezáltal.”

– írja Józsa Bálint.

A kecskeméti vendéglátósok a veszélyhelyzetben komoly anyagi veszteséget szenvedtek el

Lehessenek hosszabb ideig nyitva a kocsmák és vizsgálják felül a nyitvatartás mostani feltételeit

A politikus arra kéri a közgyűlést, hogy:

Hasonló cikkünk  Fidesz-KDNP a városi költségvetésről: Ellenzék!

biztosítsák a meghosszabbított nyitvatartást a vendéglátó egységek számára próbaidő-szerűen 2020. szeptember 30-ig, illetve

Kecskemét területén lévő vendéglátóhelyek esetében vizsgálják felül a nyitvatartás feltételeit, lehetőségeit a lakossági igények és kifogások figyelembevételével.

 

Józsa Bálint indítványáról július 2-án dönt a kecskeméti közgyűlés. Az eredményről beszámolunk.