fbpx
0.9 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Kétsebességes egészségügyi rendszert készít elő a kormány? Szegény állami kórház és/vagy gazdag privát ellátás?

Komoly kórház-átalakításra készülhet a Fidesz-kormány: “aktív ellátás megszüntetését, illetve további intézmény-összevonást javasol tucatnyi helyen a kórházfenntartó az egészségügyi ellátórendszer átalakításához készült munkaanyagban”, a Népszava állítása szerint.

Most a 444.hu bukkant rá arra a kérdőívre, amit nem is a minisztérium és nem is az állami egészségügyi szervezetek, hanem a Boston Consulting Group (BCG) tanácsadócég magyar leányvállalata küld ki a hónap végéig 140 ezer egészségügyi dolgozónak július végéig. A teljes kutatást a külsős cég összesen 352 millió forintért végzi.

A kérdések olyanok, mintha egy nemzeti konzultációból kerültek volna ki, nagy részük annyira irányított, hogy csak egy jó választ lehet adni.

  • “Indokoltnak tartja-e a telemedicina szolgáltatások veszélyhelyzet utáni fenntartását, fejlesztését?”
  • “Egyetért-e azzal, hogy az ellátórendszer struktúrája átalakításra szorul?”

Vannak olyan kérdések is amikből az derül ki, hogy komoly reformok készülnek, illetve már készen is vannak és “csak” megerősítést várnak a 140.000 válaszadótól:

  • “Egyetért-e azzal, hogy az érintett szereplők által elfogadott életpálya modell bevezetése esetén az egészségügyi dolgozók vagy csak a közfinanszírozott rendszerben dolgozzanak vagy csak azon kívül, a magánellátóknál?”
  • “Az állami szakellátó rendszert jelenleg széttagolt irányítói és fenntartói háttér jellemzi. Egyetért-e azzal, hogy a hatékony működtetés és betegút-szervezés érdekében egységesítésre van szükség ?”
  • “Egyetért-e azzal, hogy az erősebb irányítási és szabályozási jogkörön felül a fenntartói háttér egységesítésére is szükség van?”
  • “Szükségesnek tartja-e, hogy az egészségügyért felelős miniszter irányítási jogkörei erősödjenek az állami szakellátó rendszer tekintetében?”

Ezekből teljesen nyilvánvaló, hogy a kormány itt is ahhoz az eszközhöz nyúlna, mint szinte minden más területen: központosítás, államosítás, közvetlen kontroll.

Hasonló cikkünk:  Horvátország a schengeni övezet része lesz, így a határzárat le kell bontani
Hasonló cikkünk:  3 egyedi hangvételű rádiócsatorna, ha már unod a megszokott dallamokat

A járóbetegellátása központosítása gyakorlatilag a szakrendelők miniszteri felügyelet alá vonását, tehát az eddig önkormányzati tulajdonban lévő rendelők államosítását jelentené.

Jöhet a kétsebességes egészségügyi ellátás? / fotó: portfolio.hu

Vannak olyan kérdések is, amelyek már a rendszer teljes átalakítását vetítik előre. Íme:

  • „Egyetért-e azzal, hogy az érintett szereplők által elfogadott életpálya modell bevezetése esetén az egészségügyi dolgozók vagy csak a közfinanszírozott rendszerben dolgozzanak vagy csak azon kívül, a magánellátóknál?”

Ez ugyebár azt a szándékot sugallja, hogy egy orvos (vagy más egészségügyi dolgozó) VAGY az állami rendszerben VAGY a magánellátásban dolgozhatna, egyszerre a kettőben semmiképpen. Márpedig nekünk csak egy egészségügyünk van, és ma és délelőtt ugyanaz a doktor rendel a pajzsmirigy ambulancián, aki délután az endokrin rendelést adja a jó minőségű magánklinikán.

Ezzel pedig vagy a szegény állami ellátást és a gazdag privát ellátást öntenék betonba,

jelentősen csökkentve az egységes hozzáférés elvét, vagy egészen egyszerűen mindenkit visszaterelnének az állami szektorba, elsorvasztva a magánellátást – olvasható a 444.hu Röntgen rovatában.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...