fbpx
9.1 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Támadnak a tigrisszúnyogok

- Advertisement -

Az Ökológiai Kutatóközpont a lakosság segítségét kéri egy invazív csípőszúnyog faj, a tigrisszúnyog hazai elterjedésének felderítéséhez.

Számos fertőző betegség potenciális terjesztője

Magyarországon is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog (más néven ázsiai zebraszúnyog); a rovar számos fertőző betegség potenciális terjesztője, figyelmeztet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontja.

Tigrisszúnyog / Fotó: www.szunyog.okologia.mta.hu

Magyarországról 2014-ről van adat a tigrisszúnyogról Baja mellől, 2015-ben a déli-délnyugati határ mentén a nagyobb kamionforgalmú utak mellett vizsgálták az invazív csípőszúnyog fajokat és négy település mellett tudtak a kutatók zebraszúnyogot azonosítani. Magyarországon nyáron behurcolt példányokkal lehet találkozni, ezek azonban még nem képeznek stabil populációkat, azaz nagy valószínűséggel nem élik túl a hideg teleket – írja az MTI.

HOGYAN ISMERHETI FEL A TIGRISSZÚNYOGOT?

A tigrisszúnyog (Aedes albopictus) nagyon kontrasztos színezetű:

Hasonló cikkünk:  Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot, újra blokkolhatják Magyarország összes EU-pénzét

fekete alapon fehér vagy ezüst pikkelyekből álló foltok, csíkok szegélyezik a testét, lábait. Fő megkülönböztető jegye, hogy egyetlen fehér csík fut végig a tor háti részén. A kifejlett egyedek testhossza mintegy 5 milliméter. A csípőszúnyogok a kétszárnyúak rendjébe tartoznak, azaz olyan rovarok, melyeknek egy pár szárnyuk van.

FELHÍVÁS

Vajon meddig marad meg az a helyzet, hogy a telet nem képes átvészelni a tigrisszúnyog? Ennek felderítése érdekében Dr. Soltész Zoltán, az Ökológiai Kutatóközpont kutatója egy felhívást tett közzé: az első nyolc ember, aki idén Magyarországon fogott tigrisszúnyogot küld a kutatónak (példányt vagy képet), az részt vehet a vácrátóti Ökológiai és Botanikai Kutatóintézetben található rovaros workshopon.

Ide kattintva tudhatsz meg többet a felhívásról és arról, hogyan tudod elfogni a tigrisszúnyogokat. 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...