fbpx

FRISS HÍREK

Egy nappal az iskolakezdés előtt térdig ér a gaz az állami Lánchíd Iskolában

- Advertisement -

Egy nappal a szeptemberi iskolakezdés előtt az állami fenntartású Lánchíd Utcai Sport Általános Iskola sportudvarában térdig ér a gaz, hívta fel a figyelmünket több kecskeméti szülő. Elmentünk megnézni és elszomorító kép tárult elénk egy nappal az iskolakezdés előtt. A Széchenyiváros szívében található és Kecskemét egyik legnagyobb létszámú általános iskolájának a fő profilja a sport. Az iskola honlapján az olvasható, hogy egyedülálló sportpálya és csarnok áll az itt tanulók rendelkezésére.

A több mint tíz éve civil kezdeményezésre és adományokból megépült gumitéglás futópálya / Fotó: kecsUP

Gazdátlanná vált az egykor nagyon népszerű adományokból épült gumitéglás futópálya

Gaz és lepusztultság képét mutatja a Lánchíd utcai iskolában sokáig nagyon népszerű, több mint tíz éve civil kezdeményezésre és adományokból megépült gumitéglás futópálya, melyet diákok, sportolók, és futni szerető széchenyivárosiak is használtak. A pálya mára teljesen tönkrement, a téglák összezsugorodtak, a hézagok között kinőtt a gaz és a felgyűrődések balesetveszélyessé tették rajta a futást. Nemcsak a kinti konditermi eszközök, de az egész udvar fölött eljárt az idő.

A futópálya mára teljesen tönkrement / Fotó: kecsUP

Az iskolavezetése, sportolók és tanárok is többször tettek jelzést

az elmúlt években a polgármesternek, a Fidesz-KDNP egykori önkormányzati képviselőjének, Bogasov Istvánnak, illetve az iskolát fenntartó Tankerületnek, hogy karolják fel a sportpálya ügyét. 2018-ban Bogasov István még arról beszélt, hogy a város pályázatot adott be, és pozitív elbírálás esetén kültéri kézilabdapálya épülhet. Szintén két éve, Radics Tivadar volt Jobbikos önkormányzati képviselő Marton Szilveszterrel és Kovács Péterrel közösen futó- és sportnapot is szerveztek figyelemfelhívó céllal. Mindhiába.

Iskolaudvar / Fotó: kecsUP

Hol van az állam olyankor, amikor a gyerekekről van szó?

A kormányzati kommunikációban kiemelt helyet foglal el a mindennapos testnevelés, amiről a kormány törvényt is alkotott (Nemzeti Köznevelésről szóló CXC. törvény). A feltételek azonban nem mindenhol adottak, vagy mert nincs az iskolában tornaterem, vagy az nem elég nagy, vagy éppen forrás hiányában az enyészetté válik.

Hasonló cikkünk:  Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A tornaterem teteje is felújításra szorul / Fotó: kecsUP

A Fidesz-kormány azzal a céllal államosította az iskolákat és vették el azokat – többek között Kecskeméttől is –, hogy a területi egyenlőtlenségeket megszüntessék, illetve több forrást biztosítsanak a közoktatás részére. Kecskemét önkormányzata 1990 után a 2013-as államosításig az állami normatíván felül jelentős anyagi támogatással járult hozzá iskoláinak a működtetéséhez. 2013-at követően az iskolák feladatainak ellátását szolgáló ingó- és ingatlanvagyon – ideértve a taneszközöket, továbbá az intézményben lévő más eszközöket és felszereléseket is – az állam ingyenes használatába, illetve kezelésébe került.

A kormány nemcsak elvette a kecskeméti iskolákat, de még meg is adóztatja a várost

Miután a kormány bekebelezte az összes közoktatási intézményt, és rájött, hogy túlvállalta magát, egy kiegészítő paragrafussal előírta 2016-ban az úgynevezett szolidaritási hozzájárulást. Kecskemét ezen jogcím alatt 2020-ban 1,4 milliárd forintot köteles befizetni a központi kasszába. 2019 őszén, kecskeméti önkormányzati támogatással ezen felül felújítottak két tantermet a Lánchíd Utcai Sport Általános Iskolában.

Hogy a nagy múltú sportiskolában, a Lánchídban, hogyan fognak a gyerekek pandémiás időszakban az udvaron megfelelő körülmények között sportolni, arról írásbeli kérdésekkel fordultunk a Kecskeméti Tankerületi Központhoz, amit azonnal közlünk, amint megérkezik a válasz.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...