Nagy mennyiségű csapadékra figyelmeztet a meteorológia

0
Radarkép 2020. augusztus 4-én (Forrás: Időkép.hu)

Sok csapadék eshet ismét a délnyugati országrészben, ami érintheti Bács-Kiskun megye déli részét és akár Kecskemétet is – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Átmeneti szünetet követően, kedden a délutáni óráktól kezdve több hullámban zivatarok, heves zivatarok alakulnak ki, nagyobb területen felhőszakadás is várható. Délen, délnyugaton a zivatarok akár rendszerré is fejlődnek. Legkisebb eséllyel az északnyugati tájakon számíthatunk intenzív zivatarok előfordulására.

Heves zivatarok leginkább egy széles délnyugat-északkeleti sávban fordulhatnak elő, 90 km/h-t meghaladó (néhol akár >95-100 km/h) széllökések, nagyobb szemű jég és felhőszakadás kíséretében (általában 30-50 mm, lokálisan >60 mm is eshet rövid idő alatt).

Meteorológiai riasztási térkép 2020. augusztus 4-én. (Forrás: Met.hu)

Kedden éjszaka során is folytatódik a zivatartevékenység, szerda hajnalban északkeleten intenzívebb zivatarok is előfordulhatnak.

Az összegzett csapadékmennyiség ezekben a megyékben területi átlagban 30-70 mm, de lokálisan akár 80-100 mm, vagy ezt meghaladó csapadék is összegyűlhet 24 óra leforgása alatt.

Szerdán a zivatarok mellett egyre inkább kiadós esőbe vált át a csapadéktevékenység, a tartós eső által leginkább érintett terület délnyugati, és déli tájainkra koncentrálódik.

Eközben a délkeleti országrészben a napi középhőmérséklet még meghaladhatja a 25 fokot.