A magyar felnőttek egyre kevesebbet olvasnak

0
pixabay.com

Az elmúlt években jelentősen visszaesett a könyvolvasó felnőttek aránya Magyarországon. Ezt írta a Népszava egy kutatás alapján, amelyet az állami hírügynökség idézett.

A lap a Társadalmi Kutatási Intézet Zrt. (Tárki) nyáron végzett reprezentatív felmérése alapján azt írta, rendszeresen csak a magyar felnőttek egytizede olvas. 

A Tárki adatai szerint a 2005-ben végzett kutatási eredményekhez viszonyítva tizenkét százalékkal esett vissza a könyvolvasó felnőttek aránya.

Az országos reprezentatív felméréssel párhuzamosan egy kizárólag a könyvolvasókra fókuszáló online kérdőív is készült, amelynek kitöltői átlagosan évi harminchét könyvet olvasnak.

A kutatás alapján a magyarországi felnőtt népesség több mint fele soha vagy szinte soha, a lakosság negyede évente néhányszor vesz  könyvet. A költési szokásokat a könyvkedvelők online kérdőívében mérték fel, ez alapján a vásárlók átlagosan 12 661 forintot költöttek könyvre a megelőző egy hónapban.

A nyomtatott könyvek tartják könyvpiaci dominanciájukat: az elmúlt egy évben az online válaszadók kilencvenhét százaléka vásárolt papíralapú könyvet, e-könyvet közel harmaduk, hangoskönyvet kevesebb mint egytizedük.