Gulyás Gergely elismerte: méltatlan állapotok vannak a kiskunhalasi kórházban (videóval)

0
(Kép: RTL Klub.hu)

Hol van itt a józan ész, miniszter úr? – kérdezte a parlamentben Harangozó Tamás Gulyás Gergely kancelláriaminisztertől, akinek Orbán Viktor távollétében kellett válaszolnia az MSZP politikusának – írta meg a Népszava.

A józan ész helyét vagy inkább hiányát firtató kérdés arra vonatkozott, hogy RTL Klub kiderítette: a Kiskunhalasi Semmelweis Kórházban lepusztult, omló vakolatú kórterembe helyezték át a koronavírus-fertőzött betegeket, miközben a város szélén (Harangozó szerint milliárdokból, vagy talán tízmilliárdokból) felhúzott konténerkórház üresen áll.

Az RTL Klub tudósítása
 

A betegek egyike arra panaszkodott a csatornának, hogy az intézmény zsúfoltsága miatt még párnát sem tudnak adni nekik az ápolók, a romos kórteremben nincs melegvíz, a mellkasi röntgen pedig kezelésük csúcspontjának tűnik az intézetben.

Gulyás Gergely szerint a kiskunhalasi kórházban éppen tavaly festették át a kórtermeket, de egy csőtörés miatt két kórtermi fürdőszobát is meg kellett bontani, a betegeket pedig emiatt régebbi, de „folyamatosan karbantartott helyiségekbe” költöztették át.

Azzal kapcsolatban, hogy a betegeket miért nem telepítik át a teljesen üres, jól felszerelt konténerkórházba, a kancelláriaminiszter a „vezénylési tervet” emlegette. Ha a fertőzöttek száma elér egy előre meghatározott számot, aktivizálni fogják a konténer komplexumot is, és átvezényelnek oda kórházi dolgozókat is; a jelek szerint sajnos előbb a tervezettnél – magyarázta Gulyás Gergely.

A Kiskunhalasi Semmelweis Kórház koronavírus-betegek számára fenntartott részlege

A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a betegek áthelyezésekor illene nem azt a két szobát igénybe venni, ahol ilyen méltatlan állapotok vannak, „bizonyos körülmények között nem kell betegeket tartani”.

Harangozó Tamás szerint viszont „hagyni kellene a fenébe” a vezérlési tervet, és a józan észnek megfelelően a konténerkórházba kellene szállítani a koronavírusos betegeket, ha már a városi kórház kórtermei alkalmatlanok az ellátásukra. Azért hagyják mindezt, mert egyikük családtagjai sincsenek ott? – tette fel a kérdést Gulyás Gergelynek a szocialista politikus.

A beteg által készített felvételek. A videóban beszámol arról is, mit él át a Covid-19 betegségével.
A miniszter azt mondta, hogy amikor magasabb lesz a koronavírusos betegek száma, beüzemelik a járványkórházat. Az új kórház megnyitásához orvoskapacitást is kell biztosítani, és egyelőre, amíg a koronavírusos betegeket a működő kórházon belül el lehet zárni a nem koronavírusosaktól, ott oldják meg a kezelésüket.

Kong az ürességtől a kiskunhalasi konténerkórház