fbpx

FRISS HÍREK

KSH: 401 ezer forint a magyar átlagkereset

- Advertisement -

Idén júliusban 401 800 forint volt a bruttó átlagkereset, 10,8 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Fontos hozzátenni, hogy a KSH az átlagkeresetet a teljes munkaidőben foglalkoztatott dolgozók béréből számolja ki, vagyis akit a járvány alatt részmunkaidőre küldtek, az kiesik a statisztikából.

Ráadásul mivel az adatok a legalább 5 embert foglalkoztató cégek, valamint a költségvetési intézmények és a legfontosabb nonprofit szervezetek teljes munkaidős dolgozóinak béréből állnak össze, a legkisebb vállalatok alkalmazottainak fizetéséről ez a szám nem mond el semmit. Márpedig jellemzően ott a legalacsonyabbak a fizetések.

A nettó átlagkereset kedvezmények nélkül 267 200, a kedvezményeket is figyelembe véve 275 900 forintot ért el, ez 10,8, illetve 11 százalékos növekedés az egy évvel korábbihoz képest.

Hasonló cikkünk:  A stratégiai értékesítési képzések ereje – A kulcs az értékesítési teljesítmény növeléséhez

A bruttó átlagkereset a pénzügyi és biztosítási tevékenység gazdasági ágban volt a legmagasabb (719 300 forint), és a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén a legalacsonyabb (249 900 forint), pedig ez utóbbiban egyébként is sokan vesztették el az állásukat idén.

A nemek közötti szakadék alig csökken: bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiaknál 430 000, a nők esetében 363 200 forintot ért el, ez a férfiaknál 9,2, a nőknél 11,2 százalékos növekedést jelent egy év alatt.

Mivel az infláció idén eddig 3,5 százalékos, a reálkereset 6,3 százalékkal nőtt az idei első hét hónapban.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...