fbpx

FRISS HÍREK

Mi lesz veled, Izsáki úti véderdő?

- Advertisement -
Nyílt levelet intézett Bodrozsán Alexandra kecskeméti képviselő (Szövetség a Hírös Városért Egyesület) Falu György alpolgármesterhez az Izsáki úti véderdő ügyében. Az alábbiakban a levelet közöljük.

Falu György
alpolgármester részére

Tisztelt Alpolgármester Úr!

Szeptemberben érkezett levelében arról tájékoztatott engem, hogy az Izsáki úti véderdő esetében a városvezetés tarvágást tervez. Az Ön tájékoztatása szerint történt szakmai egyeztetés ebben a kérdésben; tisztán látszik, hogy erre a Szövetség a Hírös Városért Egyesület frakcióját – melyben én, Petőfiváros önkormányzati képviselője dolgozom a lakosságért, valamint az illetékes tanácsnokok és bizottsági tagok tevékenykednek – elfelejtették, vagy nem is szerették volna meghívni.

A véderdő problémája rendkívül összetett. Az egyértelmű, hogy a jelenlegi állapotában nem maradhat – a nagy viharok nyomán sok fa vált veszélyessé. Ahhoz azonban, hogy jó döntés szülessen, egyensúlyban kell lenni a szakmaiságnak, az önkormányzatiságnak, és legfőképpen a lakosok érdekének. Ha bármelyik szereplő kimarad, vagy háttérbe szorul, annak beláthatatlan következményei lehetnek.

A választókerület megválasztott képviselőjeként bízom abban, hogy ha a kormánypárti városvezetés az ellenzéki oldal javaslatait és kéréseit nem is veszi figyelembe, a lakosok érdekét és életminőségének megóvását igen. Ugyanis az elmúlt időszakban számtalan helyi lakos keresett meg, és válaszokat várnak. A környező utcák polgárai arról tájékoztattak, hogy nem szeretnének ilyen drasztikus beavatkozást, és aláírásgyűjtéssel tiltakoznak, különböző demonstrációk szervezését tervezik.

Nekünk, önkormányzati képviselőknek kiemelkedően fontos feladatunk, hogy a választókerületünkben történtekkel tisztában legyünk, a lakosságot csak így tudjuk megfelelően informálni. Ennek érdekében a következő kérdésekre szeretnék választ kapni az Izsáki úti véderdő helyzetével kapcsolatban:

  • Kik vettek részt és mikor a városi szakmai egyeztetésen?
  • A Kormányhivatal részéről érkezett állásfoglalás az erdőborítottság melletti átalakítás lehetőségéről? Történt egyeztetés a város és a Kormányhivatal között?
  • Született már döntés a területet illetően? Ha igen, akkor milyen és miért?
  • Ha a tarvágás mellett döntöttek, akkor mi volt ennek az oka Mikorra tervezik?
  • Mennyibe kerül az esetleges tarvágás és a gyökérzet eltávolítása, valamint az új fák telepítése?
  • Lehetséges-e a szakaszos vágás?
  • Milyen új fákat kívánnak telepíteni és mikor?
  • A kitermelt fák után mekkora bevételre tenne szert a város?
  • A kitermelt fák alkalmasak tűzifának?
  • Az újratelepítést / átalakítást miből kívánják finanszírozni? A költségvetésben rendelkezésre áll a szükséges forrásösszeg vagy pályázati úton kívánják finanszírozni?
  • Mivel és hogyan kívánják az így jelentkező por és zajhatást csökkenteni?
  • Mi a garancia az újratelepítésre az esetleges tarvágás után?
  • Mikor és milyen módon kívánják tájékoztatni a lakosságot?
Hasonló cikkünk:  Ahol a napkeletnek tartó erős sodrú Duna hirtelen délnek kanyarodik, itt fekszik Kisoroszi

Kérem Alpolgámester Urat, hogy az érintett terület erdőtervét szíveskedjen részemre elküldeni, hogy szakértők bevonásával értékelni tudjam, és lehetséges megoldási javaslatokat tudjunk javasolni!

Lehetőség szerint törekednünk kell az erdő megtartása melletti átalakításra, mivel a terület védelmi funkcióban kiemelten nagy szolgáltatással rendelkezik Petőfiváros teljes lakosságának védelmére, ami a tarvágással teljesen megszűnik! A terület jelentősége hatalmas a levegő minőségének javításában, a károsanyag-elnyelésben, az oxigéntermelésben és a pormegkötésben. A klímavédelemben a hűtés, a párásítás, a hősziget kiegyensúlyozása és a vízkör fenntartása fontos szempont, és ne feledkezzünk meg a biodiverzitásról sem!

A tarvágás hosszú évekre jelentős zaj- és porterhet jelent, valamint megszünteti az előzőekben felsorolt valamennyi szolgáltatást!

A téma fontossága és a lakosság felfokozott érdeklődése miatt lakossági konzultációba kezdek: több fórumon is meg fogom kérdezni az általam képviselt embereket, majd a válaszokról és véleményekről tájékoztatni fogom Önt. Célom az, hogy a lehető legszélesebb körből gyűjtsünk meglátásokat, hogy felelős városi vezetőkhöz illően, a lakosság bevonásával hozhassunk döntéseket.

Az előzetesen hozzám érkezett visszajelzések alapján lakóközösség véleménye azonos a társadalom jelentős részének véleményével, miszerint a meglévő természeti értékeket meg kell védenünk: tehát mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy ezen jogos igényeknek eleget tudjunk tenni.

Azt javaslom, ha a terület jelenlegi kezelője nem lát lehetőséget arra, hogy a társadalmi igényeknek megfelelően végezze el a feladatát, akkor keresni kell a városvezetésnek egy olyan erdőgazdálkodót, aki ezt meg tudja tenni. Ha erre nincs mód, javasoljuk a témában jártas szakértő megbízását, aki szakmai útmutatással segíti az erdőgazdálkodót feladata elvégzésében.

Alpolgármester Úr!

Önt úgy mutatta be az egyik helyi portál, hogy „Falu György, az igazi kecskeméti zöld képviselő”.

Bízom benne, hogy a probléma valóban zöld megoldását ki tudjuk közösen dolgozni!

Köszönöm megtisztelő válaszát!

Tisztelettel:

Bodrozsán Alexandra

önkormányzati képviselő
Kecskemét Megyei Jogú Város- 1. sz. választókerület

Tarvágásra vár az Izsáki úti véderdő. Lehet más megoldás is

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...