fbpx
4.9 C
Kecskemét
2023. február 1., szerda

FRISS HÍREK

Növelné a kormány a karanténszabályok megszegőire kiszabható pénzbüntetéseket

Új törvényjavaslatot nyújtott be 2020. október 16-án, pénteken este Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a koronavírus-járvány elleni védekezéshez kapcsolódva – írta meg a 24.hu.

A szokás szerint salátatörvény formájában benyújtott javaslatcsomag számos más törvényt módosít. A törvényjavaslatban foglalt intézkedések közül néhányat az alábbiakban sorolunk fel.

A hatóságok adminisztrációs terhei csökkennek

Megszüntetnék a karantént elrendelő egyedi közigazgatási hatósági eljárást, helyette határátlépéskor – vagy az előtt 8 órával – mindenkinek magának kellene nyilatkoznia a karantén helyszínéről.

A karantént csak súlyos esetben szabad elhagyni

A karanténra kötelezett személy a karanténlakást a karantén lejártát követő napot megelőzően kizárólag az illetékes rendőrkapitányság részére tett bejelentés tudomásulvételét követően, orvos utasítására, megbetegedése miatt – a sürgősségi betegellátást végző személy kíséretében –, életveszéllyel vagy súlyos kárral fenyegető helyzet esetén, vagy kormányrendeletben meghatározott esetben hagyhatja el.

Kötelezhetnek a karanténfigyelő applikáció használatára

Ha a hatósági házi karantén betartásának ellenőrzésére szolgáló szoftver (ún. karanténszoftver) telepítésének feltételei rendelkezésre állnak és a karanténra kötelezett személy ahhoz megfelelő eszközzel  – jellemzően okostelefonnal – rendelkezik, akkor a  karanténnak megadott címre történő megérkezésekor köteles a karanténszoftvert a telekommunikációs eszközre telepíteni és azt a hatósági házi karantén ideje alatt használni.

A karanténszoftvert a karanténra kötelezett személy a hatósági házi karantén lejártát követő napon távolíthatja el a telekommunikációs eszközéről.

Drasztikusan növekvő büntetések

A karanténszabályok megsértése esetén a kiszabható helyszíni bírság felső határa 50 ezer forintról 150 ezer forintra nőne, vagyis 5000 és 150 ezer forint közötti bírsággal lesznek sújthatók a szabály megsértői – akár naponta többször is, amikor csak szabálysértésen érik őket.

Hasonló cikkünk:  Április végén már felvették a Fideszbe, de a tagkártyát december végén kapta meg Gáspár Győző

Így egy nap alatt összesen maximum 600 ezer forintnyi büntetést kaphatnak. A büntetés akár az illető személy távollétében is kiszabható.

Hasonló cikkünk:  A régiónkban Magyarországon a legdrágább az üzemanyag

Féléves felmondási moratórium az államtól bérelt üzlethelyiségekre

A turisztikai, vendéglátóipari, szórakoztatóipari, szerencsejáték, filmipari, előadóművész, rendezvényszervező és sportszolgáltatást nyújtó ágazatok által államtól, önkormányzattól bérelt helyiségeinek bérleti szerződéseit 2021. június 30-ig nem lehetne felmondani.

A dolgozók és a családtagok fertőzöttségét is figyelni fogják az iskolák

A TAJ-számok alapján összekapcsolnák az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT, azaz az állampolgárok egészségügyii adatai), a Köznevelés Információs Rendszer (KIR) és a Köznevelési Regisztrációs és Tanulmányi Alaprendszer (KRÉTA) adatbázisokat, így az oktatási intézmények dolgozóinak koronavírus miatti megbetegedéseiről szóló egészségügyi adatokat az intézmények is megismerhetnék.

A KRÉTA rendszerbe a szülők önkéntes adatszolgáltatása útján feltöltésre kerülnének a tanulókkal egy háztartásban élők TAJ-számai és egyéb adatai (e-mail cím, telefonszám), melyeket szintén összefésülnének az EESZT egészségügyi adataival, és arról szintén tájékoztatnák az iskolákat.

További szigorítások jöhetnek

A Népszava úgy értesült, hogy hétfőn szigoríthatnak a maszkviselés szabályain is.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...