fbpx
11.5 C
Kecskemét
2024. április 18., csütörtök

FRISS HÍREK

Az ecet illatát sem érezte. Egy kecskeméti gyermek és szülei a COVID járványban

- Advertisement -
Egy olvasónk mesélte el részletesen, hogy az unokája, aki az ecet illatát sem érezte, illetve a reggelre belázasodott apuka és anyuka, milyen egészségügyi tortúrán estek át Kecskeméten az elmúlt napokban. A nagymama azt kérte, hogy a cikkben ne említsük névvel a gyermeket, a háziorvost, se a szülőket, nehogy bármiféle megbélyegzés, bántódás érje őket, amit természetesen tiszteletben tartunk.
November 2., hétfő, vége az őszi szünetnek, elkezdődött az iskola. Délután fél3-kor, a szokott időben a nagymama várja az iskola előtt az unokáját, aki kicsit sápadtan, rosszkedvűen lépdel. Mondja, hogy nincs igazán jól, fáj a feje és fáradtnak érzi magát. Faggatja a nagymama, hogy mit érez, mi fáj? Otthon lázat mérnek. Az unoka meséli, hogy a suliban minden olyan ízetlen volt, alig evett, de közben éhes. A nagymama tarhonyás pörköltjéből néhány falatot evett, de a gyermek jelzi, hogy nem érzi, hogy jó lenne az illata a friss ételnek.
Azt „játsszák”, hogy melyik ételnek milyen íze és illata van. Az almának semmi, a citromnak semmi, a nutellának semmi. A gyermek láza közben emelkedett. És az ecetnek sem volt illata – meséli az aggódó nagymama.
A panaszokkal hívták a háziorvost, aki közölte, hogy másnap délután tud velük foglalkozni, mert hétfőn délelőtt rendel. Az orvos javasolja: pihenés, sok folyadék. A teszt felesleges most, 10 napig maradjon otthon a gyermek, utána mehet iskolába. Azt is hozzátette, hogy szerinte a mentő pénteknél (ez hétfőn volt) előbb nem megy ki, és utána minimum négy nap mire eredmény lesz. De független mindettől megkéri a tesztet, miután másnap megtörtént a kérdőív kitöltése.

Mi van ilyenkor a kontaktszemélyekkel: a családtagokkal, a gyermek barátaival és az osztálytársakkal?

A gyermek, aki a szünetben tünetmentes volt, a hétvégét együtt töltötte a családjával és egy barátjával, majd másnap elment az iskolába – meséli tovább a nagymama.
Hétfőn délután, miután beszéltek az orvossal, a szülők telefonáltak az osztályfőnöknek, jelezve a problémát, aki elmondta, hogy a protokoll szerint a szülőket csak akkor kell értesíteni, ha valóban pozitív a teszt eredménye. Az anyuka ettől függetlenül szólt azoknak a szülőknek, akiknek a gyermekeivel közvetlen kapcsolat volt az őszi szünetben.
A gyermek állapota este tovább romlott. Éjszaka rossz alvás, láz, hányás.
A szülők is panaszokkal ébredtek kedd reggelre.
Az édesapa 39,5 fokos lázzal kelt fel, aki magas vérnyomása miatt gyógyszert szed. Az édesanya köhögött és fulladt. Eleinte inkább influenzás tünetnek gondolták, de délelőtt a szaglása megszűnt.

„Gyors teszt sajnos nincs”

A szülők elkezdték felkutatni, hogy hol lehet tesztet csináltatni 19.500 forintért Kecskeméten. A belvárosi labort a foglalt vonalak miatt csak sokszori próbálkozásra sikerült elérni. A szülőket arról tájékoztatták, hogy gyors teszt sajnos nincs, mert amit megrendeltek, az egy hónapja a magyar vámhatóságnál van, és nem jutnak hozzá. A család kapott időpontot, de mindenképpen javasolják a háziorvost, mert a mentők által levett minta előnyt élvez a magánúton készült tesztekkel szemben. Ha sikerül nyugodtan lemondhatják az időpontot.
A szülők ezt követően többször hívták a háziorvost. Miután sikerrel járnak, az orvos azonnal intézkedik, mivel az apukának magas a vérnyomása, az anyukát pedig pajzsmirigy betegséggel kezelik. A szülők azt az információt kapják, hogy délután öt órakor jönnek mintát venni, előtte négy órával ne igyanak, ne egyenek semmit sem.
Nem jöttek, telefon sem volt.

A gyermeknek nincs kontaktja, a szülők pedig egymás kontaktjai

Másnap, szerdán délelőtt a háziorvos telefonál és érdeklődik a családról: ki hogyan érzi magát, ki hogyan van? A felhőbe írt fel antibiotikumot, köhögéscsillapítót és elmondta, hogy a már leírt betegségek miatt előre veszik a felnőtteket, a gyereket pedig külön tesztelik. És délelőtt fognak jelentkezni a teszt miatt, ami az előző nap elmaradt.
Délután telefonáltak, hogy a gyermek másnap, november 5-én, fél3-ra menjen tesztre a kórházba. Majd nemsokára érkezett a másik telefon, hogy a szülők is menjenek tesztre fél6-ra.
A kitöltött kérdőívek alapján a gyermeknek nincs kontaktja, a szülők pedig egymás kontaktjai

– zárta az események láncolatát a nagymama.

Hasonló cikkünk:  Ősszel érkezhet a TV2-re a Bán Mór könyveiből készülő Hunyadi-sorozat

 

Ha Ön is elmesélné a személyes élményét arról, hogy miként élte meg a koronavírus-járványt, írja meg a szerkesztoseg@kecsup.hu címre. Minden valós és közvetlen történet azt segítheti, hogy komolyan kell venni a vírus egészségügyi hatásait, amikor egyre több az olyan hamis hír, ami tagadja a világjárványt.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...