fbpx
14.6 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Az ellenzék szerint csalást is előkészíthet a választási törvény módosítása

- Advertisement -

A kampányfinanszírozással kapcsolatos visszaélések visszaszorítása érdekében fontos módosítás, hogy a jövőben az eddigi 27 helyett 50 egyéni jelöltre lenne szükség országos lista állításához az országgyűlési választáson – mondta az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára a parlamentben a választási törvény módosításának vitájában.

Völner Pál szerint azzal, hogy így 25 ezer érvényes ajánlás lenne szükség a listaállításhoz, kiszűrhetők azokat a formációk, amelyek csupán a választási támogatások megszerzése érdekében indítanának jelölteket.

A fideszes Hende Csaba azt hangsúlyozta, hogy tervezet a valódi ellenzéket semmiben nem akadályozza, a KDNP-s Vejkey Imre pedig azt, „hazugságkampány” folyik arról, hogy a javaslat közös listára kényszerítené a baloldali pártokat, ugyanis azok akár két külön listát is állíthatnak.

Ne a kormány mondja meg, mi a jó ez ellenzéknek! – mondta ezzel szemben a jobbikos Gyüre Csaba, aki szerint ha a visszaélések számának csökkentése a cél, akkor a pártfinanszírozási szabályokon kellett volna változtatni.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt kérdezte, miért a járvány közepén nyújtották be a törvényjavaslatot, amikor az ország a kijárási szabályok publikálását várta. Emellett hozzátette: a szavazólapok lefényképezésének engedélyezése nemcsak arra alkalmas, hogy esetlegesen függelmi viszonyban lévő emberek bemutassák, kire voksoltak, de szavazatvásárlásra is.

Hasonló cikkünk:  Török Gábor: a Fidesznek, és az ellenzéknek is ártott Magyar Péter színrelépése

Arató Gergely (DK) ezt azzal egészítette ki, nem véletlen, hogy a legtöbb európai országban tilos lefotózni a szavazólapot, hiszen ez a megvett vagy megfenyegetett emberek ellenőrzésének, számonkérésének egyik eszköze. A legelterjedtebb választási csalást akarják legalizálni – jelentette ki, megjegyezve, a kormányoldalon tudják, hogy tisztességes, fair eljárásban nemigen volna esélyük a győzelemre. Kifogásolta, hogy a határon túli magyarok választói névjegyzéke nem nyilvános, „így nem ellenőrizhető, hogy kinek a nevében szavaznak”, és hiányolta a választókerületek méretének arányosítását is.

Ez egy durva, hatalomtechnikai szándékkal megtámogatott beavatkozás a választási rendszerbe – fogalmazott az LMP-s Keresztes László Lóránt. Szerinte a tárgyalt módosítások nemhogy csökkentik a csalás lehetőségét, hanem szélesre tárják a kaput annak legismertebb formái előtt.

Szabó Tímea is azt mondta, azért akarja legalizálni a kormány a szavazólap lefényképezését, hogy a vidéki Magyarországon rábírja a közmunkásokat, akiket az „oligarcháik” kiszolgáltatottságban tartanak, a voksuk megmutatására. A Párbeszéd frakcióvezetője arra számít, hogy összegző módosító javaslattal kerül majd a parlament elé egy budapesti választókerület – a belvárosi – megszüntetése és egy új Pest megyei körzet létrehozása.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...