fbpx

FRISS HÍREK

Finisben az Érzékelések kertje-projekt az Árpádvárosban

- Advertisement -

A Kecskeméti Szent László Lions Club legújabb projektje az „Érzékelések kertje”, mely építése első ütemének befejezéséhez érkeztek.

A városban egyedülálló, különleges érzékenyítő ligetet három gyermek intézmény az Árpád városi Macska-cicó bölcsőde, a Csiga-biga Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mellett építettük meg, mintegy közvetlen folytatásaként a klub által japáncseresznye fákkal beültetett Aomori parknak.

A liget többféle érzékszerv által befogadható információk felfokozásával (hallás, szaglás, tapintás), érzékelhetővé teszi, hogy becsukott szemmel bárki átélhesse, egy vak ember hétköznapi problémáit. A kert többféle funkcióval rendelkezik majd. Első sorban a sérült emberek pihenését, szórakozását szolgálja, (nem csak látás sérültekét, de az értelmi sérültek és hallás sérültek is megtalálnák kikapcsolódási lehetőségüket). Másodsorban általános iskolás és óvodás korú gyerekek érzékenyítési foglalkozásait is tervezzük benne. A kert egy lakóövezetben épül, így harmad sorban a lakókörnyezetben élő családok aktív pihenése is cél. 

Az első ütem befejezéseként a liget tartalmaz egy mezítlábas csiga-biga alakú ösvényt (különböző felületű, formájú, faktúrájú, méretű, anyagú kövekből kirakott út, melynek egyik vége egy kis dombra kúszik fel), egy illatösvényt (illatos, és ehető növények, fűszernövények szegélye), színes virágú és termésű illatozó, honos bokor csoportokat, gyümölcsfát, növényfuttató rácsokat, ivó kutat, madáretetőket. A lions mozgalom másik fontos célkitűzése a környezet védelme, fenntarhatósága, így ligetünk ezt a célt is szolgálja a szemet gyönyörködtető öntöző rendszerrel ellátott kert kialakításával.

Hasonló cikkünk:  Épületeket és hatalmas parkolót akarnak a kínaiak Szegeden, kis Grófó okítja a szolnokiakat, Vas megyében bujkál Varga Judit és új párja

A parkba elhelyezett tapogatható tereptárgyak anyaga, faktúrája, hangja a különböző érzékszervek játékos megmozgatását célozza, így a második ütemben tapintható térplasztikák (szobrok), szélharangok, ütögetésre hangot adó térplasztikák, társasjáték részére asztal padokkal és egy tapintható terepasztal kerül majd kihelyezésre 2021 folyamán.

A mintegy 10 millió Ft bekerülési költségű kert, tervező, előkészítő munkálatait, már 2019 nyarán megkezdtük, de a járvány miatt az építésre csak most az ősz folyamán tudtuk elkezdeni. Az első ütem befejezéseként a közel másfél ezer növény kiültetésére kerül sor önkéntes munkában a kecskeméti lions klubok, és fiataljai a leok, a Rotary klub, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola pedagógusai és szülői munkaközössége, valamint a környékbeli lakók összefogásában. 

A klub a kert létrehozatalának fedezetét nagyrészt egy 2020 tavaszán e célból szervezett jótékonysági Zorán koncertből, a klubtagok és támogatók adományaiból valamint pályázati pénzből teremtette elő. A megvalósítás Kecskemét MJV Közgyűlése teljes támogatásával történik, az önkormányzat a közművek és tereptárgyak finanszírozásához is hozzájárult.

 A park fenntartó gondozását a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói vállalták.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...