fbpx
8.6 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Már nincs tartalék a rendszerben a halasi kórház intenzívjének vezetője szerint

- Advertisement -

Lesz Vuhan előtt és Vuhan után, mert már soha nem lesz még egyszer olyan sem az ellátórendszer, sem a társadalom, mint Vuhan előtt

– mondta Berényi Tamás, a Magyar Sürgősségi Orvostani Társaság elnökségi tagja a társaság csütörtöki, online kongresszusán a Medical Online tudósítása szerint.

A felszólalók beszéltek arról a Magyar Orvosi Kamara által megalkotott etikai ajánlásról, amely részletes útmutatást ad az orvosoknak arra az esetre, ha a koronavírusos betegek ellátásával már nem tud megbirkózni a rendszer erőforrások hiányában.

Lovas András, a Kiskunhalasi Semmelweis Kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Betegellátó Osztályának vezetője közölte: már most vannak olyan osztályok, ahol alkalmazni kellene a MOK etikai ajánlásait. Leszögezte: az ellátórendszer már túlcsordult, valamint jelezte, hogy már nincs tartalék a rendszerben, az ország három pontján lévő intenzív osztályától pedig azt a választ kapta, hogy mindegyik telített.

Hegedűs Zsolt, a MOK Etikai Kollégiumának elnöke arról beszélt, hogy tiszta és helyes irányelvek mentén életeket tudnak megmenteni. Elmondása szerint az útmutatás abban segít, hogy „a súlyos, morális terhet okozó választás terhét levéve az egyes orvosok válláról, széles körben elfogadott, etikai szempontok szerint megfogalmazott elvek mentén történhessen az ellátás, és születhessenek meg a szükséges döntések”.

Hasonló cikkünk:  Nem jut a Homokhátságra annyi pénz, mint amennyit terveztek rá, de éppen ez lehetne a segítség a térségnek

Orvosi szempontból a jobban védhető életet kell előnyben részesíteni, a lehető legtöbb emberélet megmentése a cél – jelentette ki Hegedűs. Mint mondta: priorizálni kell azokat a betegeket, akik a megfelelő terápia mellett nagyobb valószínűséggel gyógyulnak meg, szemben azokkal, akiknek erre kevesebb az esélyük.

– Az ajánlás szerint a döntéskor a haszonmaximalizálás elve szerint kell eljárni, figyelembe véve nemcsak a Covid-os, hanem az intézményben, régióban, vagy akár az ország valamennyi intenzív osztályán kezelt valamennyi, súlyos állapotban lévő beteget. A döntésben nem lehet figyelembe venni a beteg anyagi helyzetét, korát, fogyatékosságát, nemét, rasszát, vallását, ismertségét, a pénz elfogadása ilyen helyzetben pedig bűncselekménynek minősül – szögezte le Hegedűs Zsolt.

Lovas András hangsúlyozta, hogy mivel egyre több fertőzött érkezik a kórházakba, fontos, hogy a döntések szakmai alapon szülessenek meg, és a lakosságnak is egyértelmű legyen, milyen etikai elvek és tudományos alapok mentén történik az ellátás.

via 24.hu

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...