fbpx

FRISS HÍREK

Új épületbe költözik a belvárosból a kecskeméti tűzoltóság

- Advertisement -
Az új tűzoltósági épület a Mindszenti körúti lőtér mögötti, régóta üresen lévő telken kap helyet. A többfunkciós intézményben helyet kap majd a tűzoltólaktanya, a katasztrófavédelmi kirendeltség és a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság is.
Az új létesítmény a KEHOP-projekt keretében, a Modinvest Kft. által valósul meg. A beruházás költsége megközelítőleg 3,9 milliárd forint, írja a magyarepitok.hu az uniós közbeszerzési adatok alapján.
Az új laktanya szertárában 10 szerállás lesz, vagyis ennyi jármű tartható ott készenlétben. A kétemeletes épületben a szertár felett alakítják ki a tűzoltók pihenőjét, az étkezőket, öltözőket és a vizesblokkokat. Az ügyeleti helyiségeken túl raktárak és irodák is helyet kapnak a több mint 5200 négyzetméteres épületben.

Régóta húzódik a tűzoltóság elköltöztetése

Régóta tervezték, hogy a tűzoltságot elköltöztetnék a belváros szívéből. Nem elsősorban azért, mert az nem ide illik, hanem célszerűségi okokból. Problémát jelent a szűk hely, ami miatt nem lehet bővíteni, így a szerkocsik számát se lehet növelni. 
Lamperth Mónika belügyminiszter még 2005-ben jelentette be, hogy Kecskemét új laktanyát kap, de nem történt semmi. Később felröppent az a hír, hogy a Mercedes-gyár is örülne egy hozzá közelebbi tűzoltóságnak, de ebből sem lett semmi. 2013-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte, hogy 2014 tavaszára egy új tűzoltó­őrs készül el, de – az olvasó már gondolhatja a mondat befejezését – ez sem valósult meg.
Négy év szünet után egy új laktanya építésére kapott engedélyt a katasztrófavédelmi főigazgatóság. Véglegesítették a műszaki tartalmat, elkészítették a kiviteli terveket és elindult a közbeszerzési eljárás 2019 áprilisában. Ezzel érkeztünk el oda, hogy most már elindulhat az új tűzoltósági épület kivitelezése a Mindszenti körúti lőtér mögötti üres telken.

Mi lesz a régi tűzoltóság épületével?

Egyelőre erről pontos információkat nem lehet tudni, de mindenbizonnyal nemcsak az épület hasznosítása, hanem a Deák tér élhetőbbé tételéről is elindulnak az ötletelések.
Egy kecskeméti városfejlesztési ötletbörzén azt vetették fel többek között, hogy:
a laktanya régóta tervezett költözését követően felszámolásra kerülhet az egykor kiskörúti szakasszá is minősített bevezető út, hiszen az átmenő forgalom itt már évek óta nem indokolt. Időszerű lépés ez a történelmi belváros védelme és a gyalogosforgalom térhódítása érdekében.

 

Hasonló cikkünk:  Hogyan csökkenti a növényi alapú táplálkozás a krónikus betegségek kialakulásának kockázatát?

 

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...