fbpx

FRISS HÍREK

Az elmúlt 10 év legkisebb mértékű minimálbér-emelkedése lehet a 2021-es

- Advertisement -
Kevés rá az esély, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának mai, idei utolsó ülésén egyezségre jutnak a szakszervezetek és a munkáltatói képviseletek a minimálbér és a garantált bérminimum jövő évi összegéről – értesült a képviseletektől a Magyar Nemzet.
A munkaadók 2021-től 3%-akkal emelnék a minimálbér összegét. Ennél magasabb emelésre csak akkor nyitottak, ha a kormány tovább csökkenti a szociális hozzájárulási adót (szocho).
A munkavállalói oldal ezzel szemben 6,5%-os béremelést szeretne elérni, korábban még 10%-os minimálbér-emelés volt a céljuk, de már ők is elmozdultak az eredeti álláspontjukról – írja a szakszervezetek.hu.

A kormány nem segíti a megegyezést adócsökkentéssel

A kormány a kommunikációjában előszeretettel hangoztatja az adócsökkentés szlogent, ugyanakkor a munkáltatói járulék további csökkentése nincs napirenden.

A 2016-ban kötött, hat évre szóló bérmegállapodásban foglalt képlet alapján a munkaadók terhének januári csökkentésére nincs lehetőség,

júliustól pedig abban az esetben csökkenhet, ha a reálbérek ismét érdemben emelkednek
– olvasható a kormánypárti Magyar Nemzetben.

A szakszervezeti oldal elfogadhatatlannak tartja a munkáltatók ajánlatát

Amit azzal indokolnak, hogy a vállalkozások több ezer milliárd forint támogatást kaptak az elmúlt években. Ráadásul a versenyszférában idén nem kötöttek ötszázalékos emelésnél alacsonyabb mértékről bérmegállapodást a képviseletek a foglalkoztatókkal.
Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke szerint a fogyasztói kosaruk más a minimálbéren élőknek, vagyis magasabb emelés kell annál, mint amit a munkáltatók ajánlanak. „A 3%-os emeléssel elindulna az elszegényedésük a minimálbéren élőknek” – mondta Palkovics.

Az mindenestere biztos, hogy ha valóban 3 százalékban állapodnak meg a felek, akkor az elmúlt 10 év legkisebb mértékű minimálbér-emelkedése lehet a 2021-es.

Mint az a KSH adatsorán is látszik, a legközelebb a 3 százalékhoz a 2014-es és 2015-ös emelés áll, ám még ezek is végül felkúsztak 3,5 százalékra. A NER alatt a legnagyobb mértékű emelés 2012-ben volt, ami azzal függött össze, hogy a bruttó átlagkeresetnek akkor mindössze 36,6 százalékát tette ki a legkisebb fizetés (tavaly ez a szám 40,5 százalék volt).

 

Hasonló cikkünk:  Évente sok munkavállalót veszít a hazai gazdaság

A NER alatt a legnagyobb mértékű emelés 2012-ben volt / Fotó: merce.hu

A magyar minimálbér nemzetközi összehasonlításban egyre gyatrábban szerepel: a román bruttó minimálbér idén szeptemberben kevéssel ugyan, de már megelőzte a magyart, így európai összehasonlításban a magyar minimálbér a harmadik legkisebb, aminél előnytelenebb helyen még nem szerepelt Magyarország. Nálunk jelenleg csak a lettek és a bolgárok  kapnak kevesebb minimálbért euróban számolva.
A karácsony előtti euró-árfolyamok szerint:
– a magyar minimálbér 447 euró,
– a román 467,6,
– a szlovák 623,
– a lengyel pedig 625 euró.
A minimálbér már csak azért is többet árul el a magyar fizetésekről, mint az átlagbér, mivel utóbbit a kisebbség fizetései, mint a havi milliós bérezésű állami cégvezető vagy Mészáros Lőrinc fizetései könnyen fel tudják húzni.

 

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...