fbpx
14.5 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Ilyennek láttuk télen a fülöpházi homokbuckákat

- Advertisement -
Furcsa világ köszöntött ránk, ahol néha alig találjuk a helyünket. A mindennapi egyéni, különböző égető kihívások mellett megjelent egy közös megoldandó feladat: túlélni, és a lehető legkisebb veszteséggel elszenvedni a koronavírus világjárványt. Sokan sokféleképpen tekintenek a vírus problémára, és a skála nagyon szélsőséges. Vannak, akik félvállról veszik, valakik pánikszerűen kétségbeesnek, és megint, akik igyekeznek tudatosan figyelni magukra és így közvetlen környezetükre.
Szokták mondani, hogy a  gyógyszer nélküli, aktív élet alapját a „hat legjobb orvos” biztosítja: a napsütés, a tiszta víz, a friss levegő, a pihenés, a rendszeres mozgás és a minőségi étrend.
Persze vethetjük oda rögtön a kérdést, hogy oké, de mindezt mégis hogyan télen? Amikor napok óta a nap sem süt. És nem beszélve arról, hogy este 8-ra haza kell érni és minden zárva. A szállások is, így ki sem tudunk mozdulni a hétvégén.
Nem könnyű valóban, de muszáj átkereteznünk a lokális viszonyainkat és kicsit közelebbre tekintenünk.
A természetjárás imádói eddig is szerették és ismerték az Alföld szépséges helyeit.
Hogy lapos? Nézőpont kérdése. Hogy változatos-e? Attól függ, honnan nézzük. De hol van ilyen hely? Például a Kecskemét mellett fekvő fülöpházi homokbuckákon.
A kecsUP-pal megnéztük a homokbuckákat télen. És jó volt. Másként szép, mint tavasszal, de szép. Ajánljuk.

Még mindig akadnak vándorolni vágyó homokbuckák

Az 1975-ben Magyarországon másodikként megalapított Kiskunsági Nemzeti Park területén húzódó Duna-Tisza közi Homokhátság, amely nagyobb részt kötött, kisebb részben pedig a Szahara világát idéző mozgó homokbuckákból áll, a maga nemében páratlan természetföldrajzi tájegységnek számít nem csak hazai, hanem európai viszonylatban is.
A Homokhátság felszínét úgynevezett lepelhomok-síkságok, tagolt, nagyobb részében kötött, ám kisebb részt még most is mozgó, növényzet nélküli, vagy csak szegényes növényzettel rendelkező homokbucka vonulatok változatos formakincse jellemzi.
A buckák tájolása megfelel az itt uralkodó északnyugat-délkeleti széliránynak.
A homokbuckák legszebb és szinte teljesen érintetlen, éppen ezért szigorú természetvédelmi oltalom alatt álló vonulata Fülöpháza határában húzódik, amelyek összesen 1992 hektárnyi területet fednek.

Ha májusban mész, láthatod az árvalányhajat ringatózni

A Homokhátság emblematikus növénye az árvalányhaj (Stipa sabulosa), amely májusban virágzik, elborítva a buckákat.

Májustól három-négy hétig látható a szélben lágyan ringatózó árvalányhaj / Forrás: MTI/Ujvári Sándor

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...