fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Kecskemétnek joga van az önkormányzáshoz!

- Advertisement -

„Nem lesz demokrácia Magyarországon az önkormányzás elvére épülő közigazgatás nélkül”.

E sokat idézett sorokat a szovjet megszállás ellen tiltakozó államminiszter, Bibó István írta a második világháborút követően, 1947-ben a kommunista egypártrendszer kiépülésének időszakában.

1989-ben a magyar városok polgárai politikai, gazdasági önkormányzatot követeltek a magyar városoknak és községeknek. Kezdeményezésük lényege: a helyi kérdésekről a helyi önkormányzat döntsön. A tanácsokat váltsa fel a valódi, helyi demokrácia elvére épülő önkormányzat. A pártközpont helyett helyben szülessenek meg a döntések.

2020-ban, miután 2019-ben a Fidesz elvesztette a fél országot, sok közepes nagyságú települést és a megyei jogú városok mintegy felét, a kormány olyan ütést visz be az önkormányzatoknak, ami a létüket veszélyezteti. A válságkezelésre hivatkozva, mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül alapjaiban alakítja át a kormány az önkormányzati rendszert.

Hasonló cikkünk:  Az utak igazi fenevada: veterán autó újratöltve!

Orbán Viktor legújabb egyszemélyi döntését követően a nagyobb városok, így Kecskemét is, legfőbb bevételi forrásukat, az iparűzési adó egy részét veszítik el.

Az iparűzési adó harminc éve az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. Most ezt veszi el az Orbán-kormány a helyi emberektől.

A városok kifosztása nem kormányzás.

Önálló helyi források nélkül nincs önkormányzat. Ha nincs önkormányzat, nincs demokrácia. Ha nincs demokrácia, semmi sem védi az emberek szabadságát. Ha nincs szabadság, elnyomás van. Elnyomásban pedig minden önkormányzatnak joga van az ellenállásra, ha a létét az állam fenyegeti.

Kiállunk a szabad városok önkormányzásáért! Kecskemétnek joga van az önkormányzáshoz!

KecsUP szerkesztőség

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...