fbpx
1.1 C
Kecskemét
2023. január 29., vasárnap

FRISS HÍREK

Kecskemétnek joga van az önkormányzáshoz!

“Nem lesz demokrácia Magyarországon az önkormányzás elvére épülő közigazgatás nélkül”.

E sokat idézett sorokat a szovjet megszállás ellen tiltakozó államminiszter, Bibó István írta a második világháborút követően, 1947-ben a kommunista egypártrendszer kiépülésének időszakában.

1989-ben a magyar városok polgárai politikai, gazdasági önkormányzatot követeltek a magyar városoknak és községeknek. Kezdeményezésük lényege: a helyi kérdésekről a helyi önkormányzat döntsön. A tanácsokat váltsa fel a valódi, helyi demokrácia elvére épülő önkormányzat. A pártközpont helyett helyben szülessenek meg a döntések.

2020-ban, miután 2019-ben a Fidesz elvesztette a fél országot, sok közepes nagyságú települést és a megyei jogú városok mintegy felét, a kormány olyan ütést visz be az önkormányzatoknak, ami a létüket veszélyezteti. A válságkezelésre hivatkozva, mindenféle társadalmi egyeztetés nélkül alapjaiban alakítja át a kormány az önkormányzati rendszert.

Hasonló cikkünk:  Nem bírta az extrém terhelést a holtankoljak.hu
Hasonló cikkünk:  Kunhalmi Ágnes szerint csak előválasztással lehet majd 2024-ben eséllyel indulni

Orbán Viktor legújabb egyszemélyi döntését követően a nagyobb városok, így Kecskemét is, legfőbb bevételi forrásukat, az iparűzési adó egy részét veszítik el.

Az iparűzési adó harminc éve az önkormányzatok által végzett közszolgáltatások legfontosabb alapja. Most ezt veszi el az Orbán-kormány a helyi emberektől.

A városok kifosztása nem kormányzás.

Önálló helyi források nélkül nincs önkormányzat. Ha nincs önkormányzat, nincs demokrácia. Ha nincs demokrácia, semmi sem védi az emberek szabadságát. Ha nincs szabadság, elnyomás van. Elnyomásban pedig minden önkormányzatnak joga van az ellenállásra, ha a létét az állam fenyegeti.

Kiállunk a szabad városok önkormányzásáért! Kecskemétnek joga van az önkormányzáshoz!

KecsUP szerkesztőség

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...