fbpx

FRISS HÍREK

„Kiss & go” helyett „kuss és fizess” – parkolási problémák a Bányai Gimnázium előtt

- Advertisement -
Egy olvasónk levélben fordult szerkesztőségünkhöz, amiben elmondja: a Bányais szülőket rövid levélben arról tájékoztatták, hogy december 15-től megváltozik a parkolási rend az iskola előtt és csak parkolási engedéllyel állhatnak meg, amit a Városrendészet fog ellenőrizni. Olvasónk szerint, ameddig a környéken nem oldódik meg a parkolók hiányából fakadó probléma, a büntetés helyett van más megoldás is, például a kiss&go jó gyakorlat.
Olvasónk levelét változtatás nélkül közöljük. Vitázna, válaszolna? A szerkesztoseg@kecsup.hu címen várjuk levelét.

„Kiss & go” helyett „kuss és fizess”

A Bányai Júlia Gimnázium előtti terület a reggeli iskolakezdéskor és a délutáni záráskor mindig jelentős forgalommal terhelt. Ma már megszokott, hogy a szülők kocsival hordják gyerekeiket iskolába. Hoszú kitérő lenne most belemenni abba, hogy miért nem használják a gyerekek (és a szülők) a tömegközlekedést, vagy miért nem járnak többen biciklivel. Ami tény: leginkább reggel 7 és 8 óra között nagyon nagy a rövid parkolás ezen a szakaszon. A parkolók kialakítása ferde beállást tesz lehetővé, ami lassítja a megállást, kihajtást. És még egy buszmegálló is van a parkolósor végén, ahol gyakran szintén parkolnak pár percig.

Mit tesz egy közösség, amikor észreveszi, hogy problémás a helyzet? Például megnézi, hogy máshol milyen jó gyakorlatok alakultak ki hasonló helyzetek kezelésére. És rátalál mondjuk a Pécsen kiss&go elnevezéssel bevezetett gyakorlatra: „A speciális várakozóhelyeket tábla és felfestés is jelzi. Az adott parkolóhelyeken a jelzések értelmében reggel 7 és 8, valamint 15 és 17 óra között, azaz az iskolai csúcsidőszakokban csak 3 percre lehet megállni. Amint azt a rendszer neve is jelzi: a megoldás lényege, hogy a gyerekek az autónál tudnak elbúcsúzni szüleiktől, így gyorsan felszabadul az adott parkolóhely. A gyerekek biztonságosan meg tudják közelíteni az intézményt, ezt célozza az is, hogy a Jókai iskola mindkét bejáratánál vannak ilyen parkolóhelyek. Annak érdekében, hogy a rossz idő se jelentsen akadályt, ahol kellett, kavicságyat alakított ki a Biokom NKft. a parkolók és a járda között.”

Hasonló cikkünk:  A rendőrség ingyen helikopterezteti Szijjártó Pétert

Nemcsak milliárdos beruházások árán lehet okos megoldásokkal segíteni a parkolást. / Fotó: https://www.biokom.hu/

Egy másik lehetőség, hogy az érintettek bevonásával keres megoldást a problémára. Minden iskolában működik szülői munkaközösség. Jelen, covid-dal terhelt időszakban is van lehetőség a szülők tájékoztatására, véleményük, megoldási javaslataik bevonására. Természetesen be lehet vonni a tömegközlekedést szervező céget, akár a buszon utazó utasok véleményét is becsatornázni. Sőt, a környékbeli lakókat is be lehet vonni. Annyi, de a annyi érintett van és annyi de annyi lehetőség ezeknek az embereknek a bevonására.

Mit tesz Kecskemét, amikor ilyen problémával találkozik? Zárt ajtók mögött hoznak egy döntést, minden más érintett hangja néma marad. A döntés lényege, hogy a parkolást megtiltják, korlátokat építenek, a problémát nem szüntetik meg, csak más helyre terelik át. Majd az iskola igazgatója (akit vélhetően szintén nem hallgattak meg) a döntést kiküldi emailben a szülőknek. És ebben felhívja a figyelmet arra, hogy büntetésre is tessenek felkészülni.

Tehát: az érintetteket nem hallgatjuk meg, ha pedig az új rendszer nem jön be nekik, akkor jól meg is büntetjük őket.

„Tisztelt Szülők!
Tájékoztatom Önöket, hogy az iskola körüli utcák parkolási rendjének megváltozása miatt december 15-től a Nyíri úton, az iskola előtti parkolóban munkanapokon 6 óra és 18 óra között csak az engedéllyel rendelkezők parkolhatnak.
Az ezt jelző közlekedési táblákat december 15-ig kihelyezik.
Egyúttal felhívom a figyelmüket, hogy az iskola előtti buszmegállót a KRESZ szabályainak megfelelően korláttal is kijelölik, (tavasszal az ezt jelző útburkolati jeleket is felfestik) és a Kecskeméti Városrendészet ellenőrizni fogja a parkolást és a buszmegálló szabadon hagyását.
Üdvözlettel:
Dr. Lukács Lajos int.vez.”

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...