fbpx

FRISS HÍREK

Újabb válságkezelő intézkedéseket vezet be Orbán Viktor

- Advertisement -

2020. december 19-én, szombaton Orbán Viktor miniszterelnök négy döntését jelentette be a Facebookon – írja a Hvg.hu.

  1. A hitelvisszafizetési moratóriumot július elsejéig meghosszabbítják. A hosszabbítás automatikus, csak annak kell felkeresnie a bankját, aki fizetni akarja a részleteket.
  2. A járványügyi intézkedések miatt ideiglenes bezárásra kényszerült vállalkozásokat decemberben és januárban a bérköltségek kétharmadának átvállalásával és a járulékfizetés elengedésével támogatja a kormány. A vendéglátóhelyek, szállodák mellett ezt a támogatási formát kiterjesztik a szünetelni kényszerülő magántulajdonban lévő „buszos vállalkozásokra” is.
  3. A kkv-k és az egyéni vállalkozások iparűzési adóját január elsejétől a felére csökkentik. A 25 ezer fő alatti települések a kormánytól támogatást kapnak, a nagyobb városok helyzetét egyenként tekintik át.
  4. A gyereket nevelő és a váró családokat 6 millió forintig kedvezményes, maximum 3 százalékos kamatozású lakásfelújítási hitellel segítik, amiből 3 millió forint vissza nem térítendő támogatás, ami a felújítás végével vehető igénybe és automatikusan csökkenti a hitel összegét.

Mégiscsak elveszik az iparűzési adó egy részét a településektől

A legfontosabb intézkedés Kecskemét szempontjából a harmadik. Újabb forrásokat vonnak el az önkormányzatoktól, amelyek így a működésképtelenség szélére sodródnak. Ezt tudja a miniszterelnök is, ezért ígér külön támogatást a kisebb önkormányzatoknak.

A lényeg azonban a nagyvárosok sorsa: az intézkedés a nagyobb városok önkormányzatainak megkülönböztetésére és a nem-fideszes városok pénzügyi gyámság alá vonására szolgál – a járvány ürügyén.

Csak azokat az önként vállalt feladatokat tudják ezentúl ellátni a nagyvárosok, amelyekre a kormány külön pénzt ad.

Orbán célja a nem-fideszes önkormányzatok és lakóik – elsősorban a budapestiek – megbüntetése.

Mint emlékezetes, Parragh László néhány hete javasolta az iparűzési adó elvételét az önkormányzatoktól, és most részben ezt valósítja meg a kormány. Ezt akkor hatalmas felháborodás kísérte  még a fideszes önkormányzatok részéről is – természetesen nem Kecskemét politikailag pehelysúlyú polgármestere, hanem a Fideszben jól beágyazódott székesfehérvári polgármester, Cser-Palkovics András szólalt fel ellene. Most már Cser-Palkovics is elégedetten nyilatkozott.

Emellett megtiltotta a kormány azt is, hogy az önkormányzatok adót emeljenek vagy új adókat vessenek ki, emeljék szolgáltatásaik árát, s a bérlakások és üzlethelyiségek bérleti díját is befagyasztotta.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Ajánlásgyűjtés közben támadták meg a Kutyapárt kecskeméti jelöltjét a Petőfivárosban (videóval)

A Kutyapárt kecskeméti jelöltje, Kordik Szabolcs és tagtársa április 24-én támogató aláírásokat gyűjtött a Petőfivárosban, az Énekes utcában, amikor...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...