fbpx
14.3 C
Kecskemét
2024. április 25., csütörtök

FRISS HÍREK

Kecskeméten sem mehet be a szülésre a választott orvos

- Advertisement -

A Magyar Orvosi Kamara szerint az orvosnak, a kórháznak és a kismamának háromoldalú nyilvános szerződésben kellene rögzítenie, ki mire köteles, ezért mennyi pénzt kap az orvos vagy a kórház.

Korábban a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közölte, hogy mivel különösen fontosnak tartják a hálapénz kivezetését, felfüggesztik a szabad orvosválasztás jogát. Az RTL Híradó akkor megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, akik azt közölték: „A hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetősége a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának a szabad orvosválasztást korlátozni”. A szabad orvosválasztás ugyanis alapjognak számít, amelyet szabályozni csak törvényi szinten lehet.

Most egy kismama arról számolt be a csatornának, hogy Kecskeméten, a megyei kórházban is megtiltják a választott szülésznőknek, nőgyógyászoknak, hogy bemenjenek a kismamák szülésére:

„A héten értesített a szülésznőm, hogy nem lehetnek már bent a szülésnél. Aláíratták velük, hogy ezt tudomásul is veszik”.

Beszélt a fogadott nőgyógyászával is, aki közölte, ők sem mehetnek be hétfőtől a szülésre. A kismama elmondta, azért akart saját orvossal szülni, mert lombikprogramban fogant kisbabájuk van, akire 3 évet vártak. Az orvosa tudja az előzményeket és tisztában van az alapbetegségeivel is.

Hasonló cikkünk:  Mérgesedik a viszony, David Pressman beszólt a magyar kormánynak, Menczer Tamás válaszolt

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a kismama kérhette, hogy a szülést az az orvos vezesse le, akihez korábban terhesgondozásra járt, vagy akit választott. Ezért pénzt fizettek az orvosnak a szülő nők. Ez azonban január elsejétől tilos.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetétől elmondta:

„Az, hogy egy szülő nő fizet 150 vagy 200 vagy több százezer forintot egy szülész orvosnak, hogy hajnali egykor a munkaidején kívül, teljesen szabálytalanul bemenjen és levezessen egy szülést, ez szabálytalan volt, a múltban korrupció volt, most is szabálytalan, most is korrupció, most bűncselekmény 1 évet kaphat a szülő nő is és az orvos is. Tehát a Debreceni klinika teljesen jogosan, helyesen járt el”.

A Magyar Orvosi Kamara javaslata szerint az orvosnak, a kórháznak és a kismamának háromoldalú nyilvános szerződésben kellene rögzítenie, ki mire köteles, ezért mennyi pénzt kap az orvos vagy a kórház.

Vasárnap is kereste az RTL Híradó a minisztériumot, akik azt válaszolták, hogy dolgoznak a részletes szabályokon.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...