Kecskeméten sem mehet be a szülésre a választott orvos

0
Forrás: https://www.kmk.hu/kecskemet

A Magyar Orvosi Kamara szerint az orvosnak, a kórháznak és a kismamának háromoldalú nyilvános szerződésben kellene rögzítenie, ki mire köteles, ezért mennyi pénzt kap az orvos vagy a kórház.

Korábban a debreceni Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika közölte, hogy mivel különösen fontosnak tartják a hálapénz kivezetését, felfüggesztik a szabad orvosválasztás jogát. Az RTL Híradó akkor megkérdezte az Emberi Erőforrások Minisztériumát, akik azt közölték: “A hálapénz kivezetésére hivatkozva nincs lehetősége a Debreceni Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikának a szabad orvosválasztást korlátozni”. A szabad orvosválasztás ugyanis alapjognak számít, amelyet szabályozni csak törvényi szinten lehet.

Most egy kismama arról számolt be a csatornának, hogy Kecskeméten, a megyei kórházban is megtiltják a választott szülésznőknek, nőgyógyászoknak, hogy bemenjenek a kismamák szülésére:

“A héten értesített a szülésznőm, hogy nem lehetnek már bent a szülésnél. Aláíratták velük, hogy ezt tudomásul is veszik”.

Beszélt a fogadott nőgyógyászával is, aki közölte, ők sem mehetnek be hétfőtől a szülésre. A kismama elmondta, azért akart saját orvossal szülni, mert lombikprogramban fogant kisbabájuk van, akire 3 évet vártak. Az orvosa tudja az előzményeket és tisztában van az alapbetegségeivel is.

Hasonló cikkünk  Megérkezett Kecskemétre az első oltóanyag szállítmány

Az eddigi gyakorlat az volt, hogy a kismama kérhette, hogy a szülést az az orvos vezesse le, akihez korábban terhesgondozásra járt, vagy akit választott. Ezért pénzt fizettek az orvosnak a szülő nők. Ez azonban január elsejétől tilos.

Dénes Tamás, a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetétől elmondta:

“Az, hogy egy szülő nő fizet 150 vagy 200 vagy több százezer forintot egy szülész orvosnak, hogy hajnali egykor a munkaidején kívül, teljesen szabálytalanul bemenjen és levezessen egy szülést, ez szabálytalan volt, a múltban korrupció volt, most is szabálytalan, most is korrupció, most bűncselekmény 1 évet kaphat a szülő nő is és az orvos is. Tehát a Debreceni klinika teljesen jogosan, helyesen járt el”.

A Magyar Orvosi Kamara javaslata szerint az orvosnak, a kórháznak és a kismamának háromoldalú nyilvános szerződésben kellene rögzítenie, ki mire köteles, ezért mennyi pénzt kap az orvos vagy a kórház.

Hasonló cikkünk  Jól nézze meg, hogy kitől vásárol az interneten

Vasárnap is kereste az RTL Híradó a minisztériumot, akik azt válaszolták, hogy dolgoznak a részletes szabályokon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here