fbpx
2 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

Melyik kecskeméti tűzfalon látnál szívesen művészeti alkotást?

- Advertisement -
Ahogy a fák meghatározzák a köztereket és az utcaképet, amelyek nélkülük taszítók lennének a gyalogosok számára, úgy a jó köztéri művészeti alkotások is gyógyhatásúak, széppé és érdekessé tehetik a foghíjas felületeket.
Nagy és üres falakba gyakran belebotlunk, amelyek a legjobb esetben csak unalmasak, de gyakrabban inkább félelmetesek, mert a kihaltságot és az elhanyagoltságot közvetíti. Ezen lehet változtatni és lehet segíteni, ha a város felismeri a problémát és nyitottan áll a problémához.

Nem újdonság a public art, ahol építészek, művészek és a polgárok is egymásra találhatnak

A közösségi művészeti alkotások nemcsak izgalmasabbá tehetnek egy-egy üres falat, de egyben a közönség demokratikusabb hozzáférését feltételezik a művészeti produktumokhoz. Ezek az utcai alkotások gyakran kívül esnek a múzeumok és galériák fizikai terein, de a szociálisan nehezebb helyzetű környezetben rezidencia program keretében dolgozó művészek közösségi projektjeit is magában foglalhatja. És működik céges piaci formában is, mint az látható – elsőként Kecskeméten – a Kik-For irodaház tűzfalán, ami a város 650. évfordulójára készült.

Róth Miksa üvegfestő mester munkája alapján a kivitelező: Neopaint Works. Az elképzelés Szabó Csabától, a Hírös Agóra Kulturális és Ifjúsági Központ ifjúságfejlesztési vezetőjétől származott. / Fotó: neopaint.hu

Hol? Hogyan?

Kecskeméten több sokemeletes épület fala árválkodik üresen, például a Széchenyivárosban vagy az Árpádvárosban is. Találunk lepukkant felületet a vasút környékén, a belváros szélén, a foghíjas telkek mentén, de olykor maguk az iskolák oldalfalai is hasonlóan kopottak.
Ezek az utcára néző üres felületek gyakran magánterületen találhatók. Egy alkotás azonban már az előtt összehozza az érintett feleket, mielőtt elkészül a kép. A public art egyik célja nem véletlenül az, hogy kialakuljon egy közös kommunikáció.
Több olyan hazai példa ismert, ahol az önkormányzat külön alapot hozott létre üres tűzfalak felújítására, hőszigetelésére és kifestésére.

Cél a városkép szebbé tétele / Fotó: jozsefvaros.hu

Gondolják csak el, hogy a Nagykőrösi utca sarkán lévő üres falon, ahol egy értelmezhetetlen politikai üzenetet olvashatunk évek óta, ahelyett egy klassz képet látnánk a vonatállomásról a belváros felé sétálva.

Te melyik kecskeméti falon látnál szívesen művészeti alkotást?

Mi leginkább most arra vagyunk kíváncsiak, Te hol tudnád elképzelni, hogy klasszul megfestett kisebb és nagyobb alkotásokkal dobják fel Kecskemét üresen álló falait.
Írd meg nekünk akár a cikk alá kommentben, vagy a KecsUP facebook oldalunkon, vagy a szerkesztoseg@kecsup.hu címen.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Izsáki út: június 18-án műszaki, július 18-án forgalmi átadás

Ha minden a tervek szerint alakul, a nyári hónapokban végre teljesen birtokba veheti városunk a Könyves Kálmán körút és...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...