fbpx
21 C
Kecskemét
2024. május 3., péntek

FRISS HÍREK

Pünkösd előtt nem nagyon számíthatnak nyitásra a szállodák, éttermek

- Advertisement -

„Nehezen elképzelhető, hogy május előtt nyitás lesz. De nemcsak itthon, hanem Európa többi országában is, hiszen az átoltottság és a járvánnyal kapcsolatos adatok azt mutatják, hogy még egy darabig fennmaradnak a korlátozások” – erről beszélt Flesch Tamás a 24.hu-nak. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke hozzátette, fel kell készíteni az érintetteket erre, ezért is küldtek körbe egy levelet a hazai szállodásoknak és éttermeseknek.

A levélben az áll:

a kormányzati kommunikáció és a Magyar Turisztikai Ügynökség tájékoztatása szerint a jelenleg érvényben lévő korlátozások valószínűleg pünkösdig fennmaradnak.

A 24.hu úgy tudja, sok étterem és szálloda vezetője meghökkent a levél tartalmán, de Flesch szerint semmi meglepő nincsen benne. Dömötör Csaba államtitkár például nemrég arról beszélt, hogy a kormány számításai szerint „ha csak Brüsszelre hagyatkozik Magyarország” az oltóanyagok beszerzésénél, akkor szeptember végénél előbb nem lehet feloldani a korlátozásokat. De egyelőre azt sem tudni, hogy ha a kínai vakcina megkapja a hazai engedélyt, mennyien szeretnék beoltatni magukat azzal.

Hasonló cikkünk:  Az Európai Parlament beperli az Európai Bizottságot, újra blokkolhatják Magyarország összes EU-pénzét

Az MSZÉSZ elnöke a körlevélben arról is ír, hogy tudják és jelezték is a döntéshozóknak, hogy ez az időszak még a mostani támogatások emelésével is nagyon nehéz lesz. Flesch megjegyezte, hogy a zárva tartó szállodák is költségekkel járnak, és a szakképzett munkaerő megtartása is költséges.

Finanszírozni, több hónapnyi bevétel nélkül: lehetetlen. Az állami támogatásokkal is csak a károk enyhítése a cél, teljes segítséget ezek sem jelentenek. Mindent megteszünk azért, hogy mielőbb nyithassanak a hotelek, de sajnos ez egyértelműen az átoltottság és a napi új esetszám függvénye lesz.

Addig pedig tovább tárgyalnának az állami segítségről, ezért Guller Zoltánnak, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának elküldték a kéréseiket:

  • a bértámogatást emeljék meg 50 százalékról 75 százalékra,
  • legyen teljes járulékkedvezmény, hogy a dolgozók nettó bére növekedjen,
  • a tavalyi évben realizálódott havi felszolgálási díjat számítsák be a bértámogatásba,
  • a támogatásokat tartsák fenn a teljes újranyitásig és az azt követő három hónapban is,
  • az építményadót töröljék el erre az évre,
  • a turizmusfejlesztési hozzájárulás elengedését hosszabbítsák meg 2021 végéig.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Negyvenöt évet dolgozott a kecskeméti nyugdíjas, mégsem vehet kedvezményes buszbérletet

Múlt hét szerdán beszámoltunk róla, hogy helyi civil aktivisták szerint nincs minden rendben Kecskemét közösségi közlekedésével, ezért igyekeznek megreformálni a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...