fbpx
3.4 C
Kecskemét
2024. április 20., szombat

FRISS HÍREK

1,4 milliárd forint értékű fák alatt sétálunk a kecskeméti főtéren

- Advertisement -
Kecskemét főterén található fásszárú növények összértéke 1,4 milliárd forint, olvasható arról a felmérésről készült tanulmányban, amiben közel 250 fa és cserje értékét mérték fel kecskeméti kutatók. A fák átlagos életkorát is megállapították, ami 38 év, közülük a legfiatalabb fák 4 év körüliek, a legidősebb 96 éves.
Kiss Tímea, Ecseri Károly és Hoyk Edit írása, ami az egyetem online folyóiratában, a Gradusban jelent meg, azért is jelentős munka, mert a szélesebb közvélemény előtt új nézőpontból közelíti meg a kecskeméti zöldfelület kérdését, fontosságát. A szerzők az elején rögzítik, hogy a fák környezeti hasznossága nyilvánvaló, hiszen kedvezően befolyásolják az adott terület mikroklímáját, legyen az egy park, egy fákkal borított közterület vagy fasorral szegélyezett úttest. De vajon mennyit is érnek ezek a fák?
A legjobban talán az élő fák pénzben kifejezett értéke mutatja meg a közterületeinken található zöldvagyon jelentőségét. A Szabadság és Kossuth terén mérték fel az itt található fásszárú növényeket.
A kutatókat az is motiválta, – olvasható a cikkben – hogy rámutassanak arra, milyen kiemelkedő értéket is képvisel a főtéri faállomány. A zöldfelületeink aránya ugyanis Kecskeméten drasztikusan csökkent, 2009 és 2017 között több mint 30 %-al. Egy kecskemétire most 24 m2 közterületként használható zöldfelület jut, amivel Brüsszel, München és Milánó mögé kerültünk.

Az olasznyár 16 milliónál is többet ér

Meghatározták a fásszárú növények faját és fajtáját, a korukat és az átmérőjüket, majd minden egyes növény kapott egy egyedi azonosítót, például CO04 – Celtis occidentalis (nyugati ostorfa). Egy képlet segítségével pedig kiszámolták az értéküket.
A legmagasabb átlagértékkel (16.338.000 Ft) az olasznyár egyedek rendelkeznek. Szintén 15 millió Ft feletti átlagértékkel rendelkeznek a kocsányos tölgy példányok, és a kínai ős-mamutfenyők is. Kiemelkedő még a japánakác és a nyugati ostorfa állományok értéke is.

a Főtéren található állomány magas átlagértékű és jó egészségi állapotú / Fotó: mapio.net

Kuriózumnak tekinthető a szökőkút mellett található két darab Metasequoia glyptostroboides, vagyis kínai mamutfenyő.
A tanulmány összefoglalóan megállapítja, hogy a Főtéren található állomány magas átlagértékű és jó egészségi állapotú. Az életkorát megnézve fiatalnak tekinthető. Több, kifejezetten várostűrő fával is találkozhatunk, például a kőrissel és a páfrányfenyővel. Csak 1-2 esetben indokolt lecserélni néhány példányt növényvédelmi problémák miatt. Az állományról általában elmondható tehát, hogy az abiotikus stresszhatásoknak igen jól ellenáll és a fenntartónak és a városlakóknak kötelessége ezt a hatalmas értéket megőrizni és megvédeni az utókor számára.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...