fbpx
13.6 C
Kecskemét
2022. szeptember 29., csütörtök

FRISS HÍREK

A kiegyenlítetlen számla miatt állhat a fideszes politikus vezette nagykőrösi foci klubház építése

Január 28-án a délelőtti órákban egy olvasó jelezte a Heti Hírek újságírójának, aki gyorsan a helyszínre érkezett, hogy „áll a bál” a Nagykőrösi Kinizsi Sportegyesület klubházánál. A rendőrség ekkor már a helyszínen volt, akiket az építőipari vállalkozó, azért hívott a városi tulajdonban levő sportpályához, mert szerinte az önkormányzat képviselői jogtalanul próbáltak bejutni az épületbe.
Simon János az EU-ÉPÍTŐ ügyvezetője azt állítja, írja a Heti Hírek, hogy:
az utólag rendelt, több mint 30 millió forint értékű munkát Sohajda Márk Kinizsi elnök, Fideszes képviselő nem fizette ki a részére, ezért lezárta az épületet, és a számla kiegyenlítéséig nem adja át. A vállalkozó arra is célzott, hogy ha nem fizetik ki, visszabontja az épületet, hisz az anyag addig az ő tulajdona.
Vélhetően erre lépte azt az önkormányzat, hogy lakókocsit telepített a Csónakázó tó partjára, és őrrel figyelteti a klubháznál történő eseményeket.
A csütörtöki fejleményről a Jobb Nagykőrösért Egyesület önkormányzati képviselője, Zágráb Nándor is beszámolt egy rövid videón, amiben a vállalkozó is megszólalt és a kiegyenlítetlen számlával indokolta a munkabeszüntetést. 
Videós üzenetben reagált Sohajda Márk, amit a 2750.hu facebook oldalon közölt. A képviselő elmondta, hogy:
a szerződés értelmében kifizetésre került a vállalkozó részére a majdnem 400 millió forint. Az épületet azonban azért nem lehet igénybe venni, mert a vállalkozó vitatott többlet költségekre hivatkozással, 34 millió forintot követelve az egyesülettől, lezárta az önkormányzat ingatlanát. 
Simon János, az EU-Építő Kft. ügyvezetője így reagált Sohajda Márkra:

Fotó: EU-Építő Kft. facebook oldala

Nincs minden rendben a Fideszes politikus vezette fociklub körül, amit a bajnokságból is kizártak

A Nagykőrösi Kinizsi Sportegyesület elnöke 2017-től Sohajda Márk, aki 2019 őszétől egyben fideszes önkormányzati képviselő és a jogi bizottság elnöke is. A HVG.hu még tavaly tavasszal írta meg, hogy a nagykőrösi Kinizsi az az egyesület, ami annak ellenére kapott 400 millió forintot (200 milliót taóból, 200 milliót az önkormányzattól) a klubház építésére, hogy korábban több tízmilliós tao-támogatásnak veszett nyoma, aminek visszafizetésére kötelezte a NAV. A Heti Hírek egy konkrét tételt is említ: a klub 2014-2015 folyamán 9 millió forintot kapott pályavilágítás kiépítésére, de abból semmi nem valósult meg.

Sohajda Márk a Kinizsi elnöke, a Fidesz önkormányzati képviselője és a jogi bizottság elnöke / Fotó: Gulyás Sándor / Petőfi Népe

Sohajda a megyei lapnak azt nyilatkozta korábban, hogy az új, 620 négyzetméter alapterületű székházban az öltözőkön felül sportbüfét, konferenciatermet, nézőtérként is funkcionáló tetőteraszt és irodákat is kialakítanak a létesítményben. A politikus azt is mondta, hogy remélik az új épület hatására még többen akarnak majd futballozni és lesz egy stabil megye egyes focicsapat, amely idővel feljut az NB III.-ba.
A Kinizsi a feljutástól egyelőre beláthatatlan távolságba került, mert időközben a megye első osztályból kizárták a klubot, miután kiderült, hogy a klub 50 millió forinttal tartozik az MLSZ-nek
– írta az index.hu Kizárás, eltűnt taomilliók és NAV-feljelentés a kisvárosi fociálom vége cikkében.
A klub fideszes elnöke akkor azzal védekezett, hogy csak nemrég értesültek az adósságról, amit még az előző vezetés halmozott fel, illetve havonta 1 millió forint veszteséget termel a klub és a helyi vállalkozók nem támogatják a csapatot. A fórumon felszólaló fideszes Czira Szabolcs polgármester elmondta, hogy személyesen járt az MLSZ-nél, megpróbálva közbenjárni azért, hogy a Kinizsi tartozását és a klubház ügyét válasszák szét, mert a szövetség az építkezés pénzét is vissza akarja tartani addig, amíg a klub nem rendezi az adósságát. És persze nem tudott a klub tartozásáról  – olvasható a Heti Hírekben, arról a szurkolói ankétról, amit még a 2020 januárjában tartottak.
Súlyos következményei lettek a sumákolásnak: a tartozás miatt az MLSZ három évre kizárta a klubot a taotámogatásokból. A szövetség honlapján elérhető adatbázis szerint 2019 szeptemberében lépett életbe a kizárás, szóval már csak ezért sem lehet igaz, hogy a klubvezetés csak az év végén szembesült az 50 milliós tartozással.
Arról egy darabig még ment a kommunikációs vita, hogy a Kinizsi visszalépett-e a Pest megyei első osztálytól, mint azt a fideszes politikusok állították vagy kizárták, ahogy az megjelent a Nemzeti Sportban. A lényegen azonban ez nem változtat. A Kinizsi nem játszik, ami nem jó hír a futballozni vágyó fiataloknak.
A botrányos történet most ott tart, hogy az önkormányzat emberei, akik a lakat levágásával próbáltak behatolni az épületbe végül nem jutottak be csak egy őrszemet helyeztek el az önkormányzat által telepített lakókocsiba. Mindenesetre az azért beszédes, hogy az önkormányzat munkatársai „kullogtak el”, és azóta is lezárva tartja a vállalkozó a területet.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...