fbpx

FRISS HÍREK

Kivizsgálás indul a kecskeméti szülészeten, ahol indokolatlanul végeztek császármetszést a koronavírusos nőkön

- Advertisement -
Még decemberben fordult a kecskeméti Bács-Kiskun Megyei Kórház, valamint annak szülészeti osztályának vezetőjéhez a Másállapotot a Szülészetben nőmozgalom, miután számos panasz érkezett hozzá családoktól amiatt, hogy a szülészetén a pozitív koronavírus tesztet produkáló nőkön automatikusan császármetszést végeztek, írja a merce.hu.
A szervezet először a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) állásfoglalását kérte ki az ügyben, amely meg is küldte válaszát:
eszerint a pozitív teszteredmény nem indokolja a szülés módjának megváltoztatását és önmagában a császármetszést sem.
Természetesen azzal tisztában vagyunk, hogy előfordulhat olyan eset, amikor császármetszésre van szükség, de a hazai állásfoglalás, a hazai eljárásrend és a nemzetközi ajánlások mentén tisztelettel kérjük Önöket, biztosítsák a szülő nők számára a legjobb gyakorlatokat! Ha lehetséges, jelezzék a várandósok felé, hogy mire számíthatnak az ellátásuk során, hogy ne lehessen kételyük a téren, hogy bizonyítékalapú ellátást fognak-e kapni!
– írta a Másállapotot a Szülészetben szervezet a kórház illetékeseinek még decemberben. A kórház figyelmét arra is felhívták: különösen fontos kérés ez azért is, mert a szülés módjáról nem rendelkezik a covid szülészeti eljárásrend, így továbbra is a legfrissebb irányelv ajánlása a mérvadó, mely szerint a családközpontú szülészeti ellátás egyik alapja a szülés természetes lefolyásának támogatása.
A szülészeti ellátás során a lehető legteljesebb mértékben figyelembe kell venni az irányelv által összeállított kritériumrendszert, hogy a szülés a lehető legkevesebb beavatkozás mellett menjen végbe.

Nem érkezett válasz, ezért panaszt tettek

Válasz azonban nem érkezett a kórháztól, ezért a szervezet néhány nappal ezelőtt panaszt tett a járási és az országos tisztifőorvosnál, a kórház betegjogi képviselőjénél, az országos szakfelügyelő nőgyógyásznál, az EMMI államtitkárságánál és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalánál az indokolatlan császármetszések ügyében.
A szervezet panaszában arról ír, hogy a hozzájuk forduló anyák visszajelzése alapján
a kecskeméti kórház covid részlegén csak műtő van, vajúdásra alkalmas szülőszoba nincs is. A pozitívra tesztelt nőkkel csak tényként közlik, hogy műtéti szülésbefejezés lesz, nem hivatkoznak semmire. Az pedig a zárójelentéseken is szerepel, hogy a műtét indikációja a pozitív teszt.
A szervezet szerint ez az eljárás többszörösen sérti az egészségügyi törvényt is, hiszen a nő tájékoztatáshoz, önrendelkezéshez és megfelelő ellátáshoz való joga is sérül.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatot indít

Mint azt a szervezet tegnap közölte, a panasz ezúttal célba ért: az NNK válaszában közölte, kivizsgálás indul az ügyben, így reményeik szerint hamarosan véget érhet a jogsértő gyakorlat.

 

Hasonló cikkünk:  Újabb helyreigazítási pert veszített el elsőfokon a Kecskeméti Médiacentrum
A Másállapotot a Szülészetben mozgalom célja az, hogy együttes változást idézzenek elő az egyén, az ellátórendszer és a társadalom szintjén, hogy a nőközpontú ellátás megvalósuljon. Mint azt írják magukról:
Nők, akik tudják, hogy a szülés egyedi életesemény, aminek sok útja lehet. Szültünk kórházban és/vagy otthon, császármetszéssel, hüvelyi úton, sok gyereket, egy gyereket vagy épp egyet sem. Nőmozgalomként hangot adunk a nők által megélt élményeknek elsősorban a fogantatástól a gyermekágyig tartó időszakban. Küldetésünk, hogy együttes változást idézzünk elő az egyén, az ellátórendszer és a társadalom szintjén, hogy a nőközpontú ellátás megvalósuljon.
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...