fbpx
0.1 C
Kecskemét
2023. december 7., csütörtök

FRISS HÍREK

Zűrös ügyek az egymilliárd forinttal megtámogatott kecskeméti cég körül

- Advertisement -

Megbicsaklani látszik egy közel egymilliárd forint közpénzt behúzó kecskeméti cég felfelé ívelő pályája. A Horizon Food Kft.-ről január elején írt a 24.hu, miután az állami exportfejlesztési ügynökség (HEPA) úgy ítélt meg csaknem egymilliárd forint támogatást 2019-ben a vállalkozásnak, hogy a cég alapítója és a szálak háttérbeli mozgatója, Bajáki Ferenc a támogatást elbíráló szervezetnek is dolgozott éveken át.

Igaz, a cégből papíron kiszállt, minden jel szerint egy stróman vezeti azt, a cég ügyeiben Bajáki Ferenc tárgyal, ő szerepelt a szerbiai gyáruk megálmodott helyszínén tartott sajtótájékoztatón is, a tulajdonos pedig Bajáki felesége. A pénzből egy szerb partnerrel kellene gyümölcsfeldolgozót beindítaniuk. Illetve kellett volna, de a híradások alapján legalább kétszer kitolták az üzem indulását.

Bajáki Ferenc annak a Bajáki Edének a testvére, aki előzetes letartóztatásban várja sorsának alakulását. Bajáki Ede több milliárdos állami dotációval megtámogatott cégcsoportja hatástalan kézfertőtlenítőket terített, majd veszélyes baktériummal fertőzött ásványvizet szállított a vérellátó szolgálathoz. Az ügyészség ugyanakkor különösen nagy értékre, bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással és más bűncselekményekkel gyanúsítja Bajáki Edét és társait. Cégük, a Hírös-Vitál 2017-ben bő 7 milliárd forint állami támogatást kapott egy élelmiszeripari feldolgozóüzem építésére, ám messze nem teremtett annyi munkahelyet, mint amennyit vállalt, másrészt a kiállított számlák jóval nagyobb összegről szólhattak, mint a berendezések valódi értéke, a 168 Óra korábban arról írt, hogy a kár meghaladja az egymilliárd forintot.

Hasonló cikkünk:  Hogyan forradalmasíthatja a ChatGPT az online ügyfélszolgálatot?

Ahhoz képest, hogy mekkora összeget nyert el az állami szervezettől a Horizon Food, a cégnél egy közjegyző ősszel egy tartozás miatt végrehajtást rendelt el, az ügy november közepén rendeződött – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adatbázisából.

Bajáki Ferenc egyébként december közepén újabb céget hozott létre: a Horizon Food Kft. mellett így már van Horizon Food Product Kft. is, a két cég főtevékenysége megegyezik (zöldség és gyümölcs nagykereskedelme), de az új cég felvette a tevékenységi körei közé az épületépítési projekt szervezését, valamint a lakó- és nem lakóépület építését is, honlapja azonban még nem lelhető fel.

A korábbi cikk alapján bejelentést tett Tényi István az ügyészségen költségvetési csalás vétség gyanújával, az ügyészség a NAV-hoz tette át a bejelentés elbírálását, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága pedig feljelentés-kiegészítést rendelt el – árulta el Tényi, akinek a lakásán a napokban megjelentek az adóhatóság emberei Kecskemétről.

A 24.hu szerette volna megismerni a történéseket Bajáki Ferenc szemüvegén keresztül is, ám hiába küldtek neki kérdéseket két héttel ezelőtt, majd telefonon is jelezték, várják a tájékoztatását, cikkük megjelenéséig nem válaszolt.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Tornyokban állnak Mercedes-akkumulátoros ládák egy kecskeméti telephelyen

Szemfüles és egyben aggódó olvasónk értesítette szerkesztőségünket, hogy egy kecskeméti telephelyen rengeteg fa ládát tárolnak, és a feliratból -...

LEGNÉPSZERŰBB

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...