fbpx
9.3 C
Kecskemét
2024. április 19., péntek

FRISS HÍREK

Király József és a Tanácsadó Testület arrébb helyeztetné a főtéri hulladékgyűjtő konténereket

- Advertisement -

Kecskeméten a kátyús utak után a legnagyobb gondot okozó probléma a várost elárasztó szemét. Az erdő és út szélén található illegális lerakók mellett komoly kihívást jelent a lakott területen összegyűlő szemét. És nincs annál rosszabb látvány, amikor egy forgalmas helyen, a történelmi belvárosban a hulladékgyűjtő konténerek körül halomra áll a szemét.

Király József, a Szövetség a Hírös Városért frakció képviselője és a 8. számú választókerület Tanácsadó Testülete ezt elégelte meg, és azt kérik az önkormányzattól, hogy a főtéren található Tourinform Iroda mellett lévő szelektív hulladék és használtruha gyűjtő konténereket helyezzék át egy olyan közeli helyszínre, ahol nem zavarják a főtér és az idegenforgalmi szempontból kiemelt városképét. Király szerint a következő három helyszín erre alkalmas is lenne:

az egyik a volt Óvónőképző Kollégiumának Gyenes tér felőli oldala, a másik a Zsinagóga és az OTP épülete melletti parkoló, a harmadik a piaci szervízút melletti rész. Felmerült még a Lordok udvara is, de az a korábbi tapasztalatok után kevésbé ellenőrizhető eldugottsága miatt.  

A belváros képviselője elmondta, hogy január elején írásban fordult a polgármesterhez, amiben együttműködését kérte, hogy a nem rég megújult a Tourinform Iroda környékéről helyezzék arrébb a konténereket, és az így felszabaduló helyre kerékpártámaszokat helyezzenek el. Ezt azzal indokolta Király, hogy a város közlekedési koncepciójában nagy szerepet szánnak a kerékpárral közlekedőknek, valamint ez a Tourinform Iroda számára is többlet lehetőséget jelent.

Ideiglenesnek indult a hulladékgyűjtő sziget, most a viták kereszttüzében áll

Sokan emlékezhetnek még rá, hogy a Luther Palotával szembeni gyűjtőhely évekkel ezelőtt azért jött létre, mert a tavasztól őszig tartó főtéri rendezvények hulladékát itt gyűjtötték össze, majd szállították el. Idővel azonban állandósultak a konténerek és vált – egyébként a városban folyamatosan megszűnő – egyik szelektív hulladékgyűjtő szigetté.

Hasonló cikkünk:  Sok lakó szerint veszélyesek és még szöszölnek is, ezért kivágják a nyárfákat a katonatelepi véderdőben

DTkH: a műanyag konténereket elszállítanák májusban, az üveggyűjtés zárt tárolóban valósulna meg

Király József az ügyben a DTkH-nak is jelzést tett, akik azt ígérik, hogy a szelektív hulladékgyűjtő műanyagedényeket májusban felszámolják a főtéren, mert attól fogva minden háztartás sárga és barna hulladékgyűjtő edény birtokába jut. És az üveggyűjtés ezt követően a két darab zárt tárolóban valósulna meg. A DTkH szerint az így felszabaduló területen lehetőség lesz kerékpártárolók kihelyezésére. Addig is a helyszín tisztántartására a cég vállalta, hogy a hulladékgyűjtő szigetet napi kétszeri gyakorisággal ürítik.

Király József és a belváros Tanácsadó Testülete mégis azt kérik, hogy módosítsák a helyszínt a piaci szervízúthoz

Király a koronavírus-járványra tekintettel írásban kérte a 8. számú választókerület megválasztott tanácsadó testületének a véleményét. A képviselő tájékoztatta a tagokat, hogy kérte a polgármester együttműködését, hogy számolják fel a „szigetet”, majd helyszíni bejárást végzett az illetékes Városüzemeltetési Osztállyal és a DTKH-val, de az egyeztetés nem vezetett eredményre, és ezért kikérte a Tanácsadó Testület tagjainak a véleményét.

Február 17-ig, a határidő lejártáig, a tanácsadó testület legtöbb tagja úgy foglalt állást, hogy helyezzék arrébb a konténereket. A megjelölt helyszínek közül pedig a piaci szervízút melletti részt javasolták a szelektív gyűjtő sziget kialakítására.

Király József még elmondta, hogy az elmúlt hetekben számos telefonhívást kapott, valamint üzenetet, és egyértelműen foglaltak állást a tekintetben, hogy a Kecskemét, Szabadság téren lévő szelektív szemétgyűjtő sziget méltatlan a főtérhez.

 

Poll not found
- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Árurakodásra kért két parkolónyi várakozóhelyet a húsbolt, vita kerekedett belőle

A Rákóczi út nagykörút felőli sarkán lévő húsbolt kérelemmel fordult az önkormányzathoz, hogy az üzlet előtti parkolósávban az első...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...