fbpx
6 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

Családbarát önkormányzat: bérlakások építése helyett a meglévők megszüntetése…

- Advertisement -

Lapunk legutóbbi számában írtunk arról, hogy hosszú idő után 2021-re nem veszteséges üzleti tervet nyújtott be a nagykőrösi önkormányzat tulajdonában álló KÖVA-KOM Nonprofit Zrt. A „zártan kezelendő” anyag tartalmát ugyan nem ismerhettük meg, de ahhoz nem is kellett, hogy megállapítsuk, a KÖVÁ-nál nem a sikeres gazdálkodás, hanem a veszteséget termelő ágazatok elvesztése, leépülése hozta a változást.

Ezek között említettük a városi tulajdonú, a KÖVA kezelésében álló ingatlanokat is, amelyeket a tulajdonos döntése nyomán eladtak. Ezek jellemzően alacsony, vagy komfort nélküli ingatlanok voltak, az értékesebbeket, mint például az Október 23-a téri vagy a Ceglédi út 6. szám alatti lakásokat, megtartotta a város.

Lapunk januárban számolt be az első értéke-sítési hullámról, amikor is a Határ u. 6., 8., 10., 12. ingatlanokat, a Zöldfa utca 17. szám alatti társasház 1. számú albetétét, valamint a Rákóczi utca 55/1-2-3-4-5. számú lakásokat, közismertebb nevén a Szellő-házat adta el az önkormányzat. Szintén megírtuk, hogy a nyilvános határozat szerint a nyertes vásárló minden esetben a nagykőrösi Betty Home Kft volt, amelynek a tulajdonosa és ügyvezetője Lantai Zsolt. A vételár a megajánlott legmagasabb összeg volt. A Határ utca 6., 8., illetve 10. és 12. szám esetében bruttó 3.111.500,– forint, a Zöldfa u. 17. számnál bruttó 3.238.500,– forint, a Szellő-ház pedig bruttó 25.107.900,– forintért talált új gazdára.

A következő értékesítési hullám az elmúlt hetekben zárult le. Gyakorlatilag az összes, kispénzű nagykőrösiek által bérelt lakásokat dobra verték, és – ahogy a március 5-én kelt nyilvános (!) előterjesztésben olvasható – majdnem minden esetben ugyanaz az ajánlattévő volt a szerencsés: Betty Home Kft., tulajdonosa Lantai Zsolt.

Eötvös Károly utca 2. (6 lakás): a megajánlható legkisebb vételár bruttó 19.000.000,– forint volt, amelyre egy pályázat érkezett, éppen ekkora összegben (14.960.630,– forint + áfa = 19.000.000,– forint) a Lantai Zsolt tulajdonában lévő Betty Home Kft-től. Ennek az ingatlannak négy lakása lakott, határozott idejű, június 30-ig szóló bérleti szerződéssel. A szerződés szerint az épület tulajdonosváltása esetén a kiértesítéstől számított 30 napon belül kötelesek az általuk bérelt ingatlant visszaadni a kezelő KÖVA-nak. A másik két lakás bérlőit korábban átköltöztették az Abonyi utca 2. szám alá, így azok üresek.

Eötvös Károly utca 3. (8 lakás): a megajánlható legkisebb vételár bruttó 14.500.000,– forint volt, amelyre egy pályázat érkezett, az előzőhöz hasonlóan éppen ekkora összegben (11.417.324,– forint + áfa = 14.500.000,– forint) a Lantai Zsolt tulajdonában lévő Betty Home Kft-től. A lakások üresek, mert a KÖVA – mint írják –, a folyamatos rongálás, illetve szemétfelhalmozás miatt 2020. december 31. napjával kiüríttette.

Petőfi utca 22. (6 lakás): a megajánlható legkisebb vételár brut-tó 14.000.000,– forint volt, amelyre egy pá-lyázat érkezett – talán mondanunk sem kell –, éppen ekkora összeg-ben (11.023.623,– forint + áfa = 14.000.000,– forint) a Lantai Zsolt tulajdonában lévő Betty Home Kft-től. Az Eötvös Károly utcaihoz hasonló bérleti szerződés van érvényben itt is az egyetlen lakott lakásnál, így a tulajdonosváltásra hivatkozva jogszerűen lehet az ingatlan maradék lakóját is eltávolítani.

Tompa Mihály utca 12. (8 lakás): a megajánlható legkisebb vételár bruttó 19.600.000,– forint volt, amelyre egy pályázat érkezett, természetesen éppen ekkora összegben (15.433.070,– forint + áfa = 19.600.000,– forint) a Lantai Zsolt tulajdonában lévő Betty Home Kft-től. A pályázat lezárásakor három üres és öt lakott lakás volt az épületben, utóbbiak bérleti szerződésének lejárta ez év június 30.

Értékesítésre ajánlotta a KÖVA még az Arany János utca 33/5. számú lakást, a budapesti szék-helyű Idea’s Solar Europe Kft-nek, amely bruttó 3.625.850,– forintot kínált érte. Elkelt a Farkas utca 10. szám is, amelyre az ott található nem lakás célú helyiség tulajdonosa, a lajosmizsei Homoki László tett bruttó 10.000.000,– forint ajánlatot.

Tekintettel arra, hogy a veszélyhelyzet miatt nem ülésezik a képviselő-testület, így az ingatlanok eladásáról március végén egyszemélyben Czira Szabolcs polgármester dönthetett.

Kökény Gábor települési képviselő is felkereste a nagykőrösi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnökét, Kövesdi Jánost, hogy tájékozódjon azok sorsáról, akiknek költözniük kell az eladott ingatlanokból.

Kövesdi János a következőkről számolt be lapunknak:

„Nem helyes, hogy olyan roma és magyar családok szociális bérlakását szüntetik meg, akik arra rászorulnak! Tárgyaltam is erről telefonon Dr. Czira Szabolccsal, és emlékeztettem arra, hogy annakidején azért közművesítettük a Téglagyári utat, hogy ott majd bérlakások épülnek fiataloknak, pályakezdőknek, és nem elég, hogy azok nem épültek meg, még a meglévő ingatlanokat is eladják! A polgármester minderre azt mondta, hogy tárgyalt Ragó Ildikóval, a KÖVA Zrt. elnökével, aki azt mondta, hogy ezekre a lakásokra nincs szükség.”

Kövesdi János szerint felelősségteljesen az önkormányzatnak, a polgármesternek úgy kellett volna eljárni, hogy addig megtartja a most eladott lakásokat, amíg megépülnek a tervezett bérlakások, majd miután azokba átköltözteti a szociálisan rászorulókat, értékesíti az üresen maradt ingatlanokat!

„Ráadásul a bérlakásokat olyan összegért adták el, amelyek megegyeznek kb. 2 évnyi üzleti bérleti díjjal, ha minden lakásban laknak. Ennyi erővel részletekben 2 év alatt a lakók is kifizethették volna, és akkor van lakásuk, nem kell költözniük újabb bizonytalanságba” – mondta felháborodva Kövesdi János.

K.Zs.B.T.

- Advertisement -

5 éves lesz a KecsUP március 28-án! 5 éve nyújtunk tá­jé­ko­zó­dá­si pontot a hétköznapokban. Célunk nemcsak füg­get­len­nek lenni, de a leghitelesebb, legmegbízhatóbb és leg­ma­ga­sabb minőségű újságot készíteni a városban. Egy olyan szabad és gondosan szerkesztett platformot, amit minden város megirigyelne. Hogy felmérjük, jó úton járunk-e, időről időre a szakmai visszajelzések mellett olvasóink véleményének kikérését is fontosnak tartjuk. Legutóbb 2021-ben volt olvasói kérdőívünk, itt az idő újra konzultálni! Köszönjük!

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...