fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

Ígéretek és cáfolatok a kínai vakcinával kapcsolatban

Hamarosan nagy mennyiségben érkezik kínai Sinopharm-vakcina Magyarországra, és arra bátorítják a háziorvosokat, hogy kezdjék el rá a toborzást.

A 24.hu birtokába jutott a budapesti praxisoknak kiküldött levél, amelyen Mészár Erika, a fővárosi kormányhivatal főigazgatója szerepel aláíróként. Ez pedig – az orvosok értelmezése szerint is – egyfajta fejpénzt ígér a kínai oltóanyag beadásáért.

Kérdésre, hogy miért ajánlottak „fejpénzt” a kínai vakcináért, és mekkora díjazást várhatnak az orvosok egy-egy oltásért, a kormányhivatal nem válaszolt. Válaszolt viszont az Operatív Törzs. Azt írták:

Nincs olyan, hogy Sinopharm fejpénz.

Annyit fűztek hozzá, hogy valószínűleg a vakcinák típusától független, hétvégi és munkaszüneti napra eső oltásokért járó kiegészítő díjazásra vonatkozhatott.

Csakhogy a Sinopharm-vakcinák beadására kijelölt oltónapok nem hétvégére esnek, ráadásul a kormányhivatal levelében darabszám utáni díjazásról van szó. Így az országos internetes portál továbbra is várja a konkrét válaszokat az ügyben.

Hasonló cikkünk:  Tudás és megbízhatóság - Beszélgetés Király József képviselőjelölttel (x)

Felpörgetnék az oltásokat

A kormányhivatal leveléről ugyancsak beszámoló Telex két másik dokumentumhoz is hozzájutott: az egyikben György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt írja, hogy az április 24-25-ei hétvégén és a következő hét közepén nagyobb mennyiségű Sinopharm-vakcina érkezik, ezért a rendelkezésre álló oltóanyagok mielőbbi eloltása érdekében április 26-tól 30-áig, valamint május 3-ától május 5-éig tömeges oltási szakaszt vezetnek be, vagyis az ország teljes oltási kapacitását bevonják a vakcinálási folyamatba. Május 1-jét és 2-át az országos tiszti főorvos már korábban kijelölte tömeges oltási napnak a háziorvosoknak küldött tájékoztatás szerint.

Hasonló cikkünk:  Ujhelyi Kecskeméten: Elindul a magyar kormány ellen a jogállamisági vizsgálat

Egy másik, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által küldött levél további részleteket árul el az oltási program felpörgetéséről. Eszerint a háziorvosok már kedden megkapták az oltási folyamatba bevonható regisztrált személyek legújabb listáját, de egy új korcsoportos bontásban: a regisztrált 45 évesnél idősebbek szerepelnek benne. A NEAK azt írja az orvosoknak, hogy „ezen a héten elsődlegesen a 45 évesek és idősebbek oltását kell megtennie, illetve megszerveznie, de ha már korábban egyeztetett ennél fiatalabb páciensei számára oltási időpontot, akkor természetesen az ő oltásuk is megtörténhet.”

Emellett arra kérik a háziorvosokat, hogy lehetőség szerint keressék meg a listán nem szereplő, azaz oltásra nem regisztrált pácienseiket, és javasolják nekik, hogy regisztráljanak a koronavírus elleni védőoltás felvétele érdekében.

Hasonló cikkünk:  Megelőzhető a hátfájás – Tippek ülőmunkát végzőknek

Arab kutatás a Sinopharm hatékonyságáról

Az Al Arabiya English beszámolója szerint az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu-Dzabiban készült egy kutatás arra vonatkozóan, hogy milyen hatásos a kínai Sinopharm vakcina, amivel itthon is oltanak. Bár tudományos publikációt nem találni mellé, ami alátámasztaná az állításokat, az Abu-Dzabi Médiairoda jelentése szerint senki nem halt meg, aki megkapta a Sinopharm mindkét adagját, a vakcina pedig 93 százalékban hatékony a kórházba kerülés ellen, és 95 százalékban csökkenti az intenzív kezelés kockázatát.

Hasonló cikkünk:  Országos tűzgyújtási tilalmat rendeltek el

 

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...