fbpx
12.7 C
Kecskemét
2021. szeptember 24., péntek

FRISS HÍREK

NOTESZ – Nyitás Keletre…

Egyre több hír szól arról, hogy egyre aktívabbrésztvevői vagyunk a Türk Tanács üléseinek. Korábban már Orbán Viktor is részt vett ezeken, és kijelentette annakidején, hogy mi, magyarok is kipcsakok vagyunk, utalva keleti származásunkra és rokonságunkra a török népekkel.

Legutóbb Azerbajdzsánban járt a külügy biztonságpolitikájáért felelős államtitkárunk, Sztáray Péter, aki szintén a Türk Tanács ülésén vett részt. Az államtitkár felvetette, hogy a Türk Tanács tagállamai között média együttműködést kellene létrehozni. Hozzátette még, hogy ezt úgy kell létrehozni, hogy közvetítsük a valóságot ezen a média együttműködésen keresztül a világ felé. Az köztudott, hogy a volt Szovjetunió utódállamaiban a sajtószabadság egészen másképp értelmeződik, mint Európában. Keleten a sajtót a mindenkori hatalom szócsövének tartják, azaz feladata a hatalom kritikátlan kiszolgálása.

Arról mintha kissé elfeledkeznének kormányzati körökben, hogy Magyar-ország az EU tagja, bár a Fidesz már kilépett az ott legbefolyásosabb Európai Kereszténydemokrata Néppártból.

Hasonló cikkünk:  Czira Szabolcs az MSZMP-tagságáról: „K*rva nagy haszonnal szálltam ki”

Nem valószínű, hogy ha a Türk Tanács tagállamai közötti média együttműködésben részt veszünk majd, sokkal nyíltabb lesz a magyar kormányzati sajtó és média. Sajnos divat lett kormányzati körökben, hogy kényes kérdésekre egyszerűen nem válaszolnak, másrészt pedig még a kórházakból is kitiltották a sajtót, mert az a látvány, ami ott van, az nem a sajtó számára való, hiszen ott gyógyítanak. Bár a koronavírus elleni küzdelemben igen csak jó lenne bemutatni azt a helyzetet, ami kialakult a kórházakban a túlterhelés miatt, másrészt pedig igen csak intő lenne a vírus- és oltástagadók számára az, hogy milyen szenvedésnek vannak kitéve azok a betegek, akik megkapták a koronavírus fertőzést. De, hát mi a médiában nem Nyugat felé, hanem Kelet felé orientálódunk.

Hasonló cikkünk:  Megmérgezték a nagykőrösi Csónakázó tó kacsáit?

Nemrégiben például Üzbegisztánban járt Szijjártó Péter, aki egy burgonya nemesítő intézetben tájékozódott arról, hogy hogyan halad a magyar–üzbég burgonya fejlesztési kutatási tevékenység. Mintha ez lenne a legfontosabb nekünk, magyaroknak.

Szijjártó Péternek viszont fontos volt a kazahi látogatás is, hiszen ott egye-temi díszprofesszori kitüntetést kapott.

Nagyon érdekes, hogy a volt szovjet tagköztársaságokat – a keleti nyitás jegyében – kormányunk tagjai rendszeresen látogatják.

Putyin elnök ugyanakkor, mint orosz elnök, ismét szeretné létrehozni a hajdan volt Szovjetuniót, azaz keményen befolyása alá akarja vonni a néhai szovjet tagköztársaságokat.

Remélhetőleg nem ebben akarunk segíteni Putyin úrnak, akarom mon-dani elvtársnak, bár Lázár János volt kancelláriaminiszter legutóbb az alábbi kijelentést tette: „Orbán örök”. Csak nem arra akart ezzel a volt miniszter úr utalni, ami a néhai Szovjetunióban jelmondat volt: „Lenin élt, Lenin él, Lenin élni fog!”, azaz Orbán Viktor is örök, mint Lenin volt.

Hasonló cikkünk:  Czira Szabolcs az MSZMP-tagságáról: „K*rva nagy haszonnal szálltam ki”
Hasonló cikkünk:  Czira Szabolcs az MSZMP-tagságáról: „K*rva nagy haszonnal szálltam ki”

Rossznyelvek szerint Lázár János, aki nem tudni miért, de pillanatnyilag kegyvesztett Orbánnál, ilyen mondatokkal akarja magát visszahízelegni a ha-talomba, amely mondat nem mond ellent a keleti nyitás politikájának sem.

Persze tudjuk, hogy a mai újságírók, főleg, ha tárgyilagosak, és pláne ellenzékiek, egyszerűen csak firkászoknak neveztetnek a hatalom részéről, mely mondjuk ki, tőlünk keletre szokás.

Harminc évvel ezelőtt valódi rendszerváltást akartunk, és 2004. május elsején az Európai Unió tagja is lettünk.

Kár lenne ezt a történelmi lehetőséget feláldozni egy keleti nyitásra hivatkozva.

ábrahám

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...