fbpx
22.1 C
Kecskemét
2021. augusztus 3., kedd
KecsUPNagyvilágbanMegszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között

FRISS HÍREK

Megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között

Magukhoz képest igen gyorsan, alig két óra alatt eldöntötték az EU-s tagállamok vezetői, hogyan büntessék meg Fehéroroszországot a Ryanair légitársaság Athén – Vilnius járatának eltérítése miatt. A gépet vasárnap egy katonai repülővel Minszkbe parancsolták, ahol az utasok közül letartóztatták Roman Prataszevicset, ismert fehérorosz ellenzéki újságírót, és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát.

Mindketten Litvániában éltek az utóbbi időben, Prataszevics Lengyelországban kért menedékjogot tavaly. EU-s országok lakói voltak, és egy EU-s légitársaság gépén utaztak, két EU-s tagállam között. A belarusz fegyveres erők lényegében elrabolták őket, és az akcióhoz öt órára túszul ejtették a gép többi, jórészt EU-állampolgár utasát is.

Már vasárnap este arról adott ki közleményt az Európai Tanács elnöke, hogy határozott válasz várható a következő napra amúgy is meghirdetett csúcstalálkozón. A brit kormány nem sokkal a brüsszeli EU-s döntés előtt ugyanilyen szankciót hirdetett ki.

A döntés értelmében megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között:

  • az EU repterei nem fogadják a fehérorosz légitársaságok gépeit,
  • a belarusz gépek még csak át sem repülhetnek EU-s tagállamok légtere felett,
  • az EU-s légitársaságok gépei sem repülhetnek be belarusz légterébe, és értelemszerűen le sem szállhatnak ott,
  • további szankciókat vetnek ki hamarosan, ha kivizsgálták, hogy kik lehetnek a felelősek a gép eltérítéséért (várhatóan belarusz vezetőket utasítanak ki az EU-ból, illetve az EU-s országokban esetlegesen meglévő vagyonukat is befagyasztják).

via 444.hu

Kapcsolodó cikkünk:

Uniós csúcstalálkozó: napirenden a belarusz állami kalózkodás, amit a magyar külügy egyelőre csendben figyel

Hirdetés

Felkapottak

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Az Aldi és a Penny nyomába eredt a Lidl Kecskeméten

A multi a Szilvási és Társai Kft.-vel olvad össze, hozzá kerül a Szil-Coop Áruház üzemeltetési joga. Ezzel már két kecskeméti egysége...