fbpx
Kezdőlap Nagyvilágban Megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között

Megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között

fotó: pixabay.com

Magukhoz képest igen gyorsan, alig két óra alatt eldöntötték az EU-s tagállamok vezetői, hogyan büntessék meg Fehéroroszországot a Ryanair légitársaság Athén – Vilnius járatának eltérítése miatt. A gépet vasárnap egy katonai repülővel Minszkbe parancsolták, ahol az utasok közül letartóztatták Roman Prataszevicset, ismert fehérorosz ellenzéki újságírót, és orosz állampolgárságú barátnőjét, Szofja Szapegát.

Mindketten Litvániában éltek az utóbbi időben, Prataszevics Lengyelországban kért menedékjogot tavaly. EU-s országok lakói voltak, és egy EU-s légitársaság gépén utaztak, két EU-s tagállam között. A belarusz fegyveres erők lényegében elrabolták őket, és az akcióhoz öt órára túszul ejtették a gép többi, jórészt EU-állampolgár utasát is.

Már vasárnap este arról adott ki közleményt az Európai Tanács elnöke, hogy határozott válasz várható a következő napra amúgy is meghirdetett csúcstalálkozón. A brit kormány nem sokkal a brüsszeli EU-s döntés előtt ugyanilyen szankciót hirdetett ki.

Hasonló cikkünk:  Növekszik a rendszerellenes pártok szavazóinak tábora Európában

A döntés értelmében megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között:

  • az EU repterei nem fogadják a fehérorosz légitársaságok gépeit,
  • a belarusz gépek még csak át sem repülhetnek EU-s tagállamok légtere felett,
  • az EU-s légitársaságok gépei sem repülhetnek be belarusz légterébe, és értelemszerűen le sem szállhatnak ott,
  • további szankciókat vetnek ki hamarosan, ha kivizsgálták, hogy kik lehetnek a felelősek a gép eltérítéséért (várhatóan belarusz vezetőket utasítanak ki az EU-ból, illetve az EU-s országokban esetlegesen meglévő vagyonukat is befagyasztják).

via 444.hu

Kapcsolodó cikkünk:

Uniós csúcstalálkozó: napirenden a belarusz állami kalózkodás, amit a magyar külügy egyelőre csendben figyel