fbpx

FRISS HÍREK

Adókönnyítésekkel is kedveznek a fideszesített alapítványoknak

- Advertisement -

A Népszava szedte össze, hogy a jövő évi adócsomaggal hogyan tenné könnyebbé a kormány a vagyonkezelő alapítványok adózását. Módosul ebből a célból (is) az illetéktörvény, a társasági adótörvény és az energiaellátók különadója is.

A könnyítések szerint például:

  • az ilyen alapítványoknak adakozó cégek az átadott eszközök (például részvények) értékének 20 százalékával csökkenthetik az adóalapjukat, ha pedig nem támogatást adnak, hanem alapítóként csatlakoznak az alapítványhoz, akkor a támogatásra szánt összeg 40 százalékával lehet kevesebb az adószámítás alapja.
  • A közalapítványok mentesülnének a társasági nyereségadó megfizetése alól a bevétel azon része után, amit „céljainak, közfeladatának, közérdekű tevékenységének megvalósítását szolgáló tevékenysége révén szerzett”.
  • Illetékmentes lesz a közalapítványok működése.

Emellett a Népszava további, az alapítványoktól független adómódosításokat is felsorol:

  • Eltörlik a kockázati tőkealapkezelők, illetve a tőzsdé(k) pénzügyi különadóját.
  • A kriptoeszközök adóenyhítéséről itt olvashat.
Hasonló cikkünk:  Zuhan a Fidesz támogatottsága a biztos pártválasztók körében, a Tisza Párt jelentősen erősödik

És vannak technikai, de mégis érezhető könnyítések: a négygyermekes nőknek nem kell minden évben nyilatkozniuk az szja-mentességről, az átalányadózó egyéni vállalkozók nagyobb költséghányadot számolhatnak el, illetve az örökösök egyszerűbben juthatnak a hagyaték részét képező nyugdíjpénztári megtakarításokhoz.

Továbbá gyorsan el is törlik azt a friss rendelkezést, ami mostanában nagy vihart kavart, vagyis adóhatóság a jövőben nem kerekítheti föl vagy le a gépjárműadó összegét.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...