fbpx
18 C
Kecskemét
2023. szeptember 26., kedd

FRISS HÍREK

Czira nászura a járvány alatt is nagyot „kaszált ”

Miközben a világ a koronavírus-járványra figyelt, az Orbán-féle Nemzeti Együttműködés Rendszerének nagy építőcégeinél ment tovább az élet, mint a vírus előtt. Szíjj László, Mészáros Lőrinc, Garancsi István és Paár Attila társaságai a válság kezdete óta mintegy 800 milliárd forintnyi tenderen szerepeltek sikeresen – írja cikkében a hvg.hu.

A portál erre az összegre egyrészt a 24.hu által is részletesen feltárt Magyar Turisztikai Ügynökség illetve a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásai, valamint a különböző közbeszerzések nyomán jutott.

Utóbbiak tették ki a legjelentősebb tételt. Itt összesen hat építőipari céget néztek meg (Szíjj László Duna Aszfaltját, a Mészáros család főbb érdekeltségeit, a Mészáros és Mészáros Kft.-t, az R-Kordot és a Fejér B.Á.L.-t, illetve Garancsi István Market Zrt.-jét és Paár Attila WHB nevű vállalatát), amelyek már-már rekordösszegű tenderen futottak be. „Tavaly április óta mintegy 800 milliárd forint értékben hoztak el megrendeléseket egyedül vagy konzorciumban” – írja a hvg.hu.

A legtöbb pénzt a Duna Aszfalt hozta el egyedül, illetve konzorciumban, a keretmegállapodásokkal együtt mintegy 580 milliárd forintot, anélkül 310 milliárdot. Keretmegállapodás alatt a Magyar Közút Zrt. gigatenderét értik, az állami cég bizonyos időszakonként ír ki közbeszerzéseket az országos úthálózat felújításaira. Az országot több részre osztják, ezekre területeként 60-80 milliárd forintnyi forrást szánnak. A legutóbbi ilyen tenderen 2020 decemberében hirdettek nyerteseket, a keretösszeg 400 milliárd forint volt. A Duna Aszfalt négy területen lett nyertes, ami összesen 270 milliárd forint értékű munkát jelent.

Vélelmezhetően a Duna Aszfalt nagy kaszálásának a része a Magyar Közút Nagykőrös környéki útfelújításai is, amiről az Önkormányzati Hírek címlapon számolt be. A cikket furcsa magyarsággal fogalmazó Horváth Tibor az útfelújításokról beszámolva azt ugyan leírja, hogy „a kivitelezést a 100%-ban magyar tulajdonú Duna Aszfalt Zrt. végzi”, ám azt már szerényen elhallgatja, hogy Szíjj László, a 4 milliárdos beruházást végző cég magyar tulajdonosa Czira Szabolcs nászura.

könyvelő

Hirdetés

Felkapottak

Limuzin rozsdásodik a Lakos-tanya buszmegállónál, a buckavidék szomszédságában

Ha egyszer mesét írnak egy limuzinról, olyan befejezést kitalálni sem lehetne hozzá, mint amit az élet produkál: egy Lincoln...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...