fbpx
3.8 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Czira Szabolcs idén is a Fideszhez köthető sportkluboknak adta a legtöbb támogatást

- Advertisement -

Czira Szabolcs a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet adta jogkörével élve képvise-lőtestületi tárgyalás nélkül, egyszemélyben döntött a nagykőrösi önkormányzat sport-, illetve kulturális keretének felosztásáról. A táblázatot áttekintve megállapítható, idén is a Fideszhez köthető klubok ölébe hullott a legtöbb pénz.

Ahogy lapunk korábban, a költségvetés elfogadásakor megírta, 2021-ben a nagykőrösi önkormányzat 10 millió forintot különített el a helyi sportélet támogatására. Arról is döntés született, hogy ennek 20 százalékát tartalékba helyezik, a többit pályázat útján osztja fel.

A megadott határidőig a 8 millió forintos keretre 28 millió 800 ezer forint igény érkezett be.

Czira Szabolcs végül úgy döntött, hogy a teljes összeg odaítéléséről rendelkezik:

– Honfoglalók Rugby Club és Törpi Rögbi Után-pótlás Műhely SE 400.000,– forint

– Nagykőrösi Birkózó Egyesület 400.000,– forint

– Kőrös Judo SE 800.000,– forint

– Nagykőrösi Postagalamb A-14 Egyesület 100.000,– forint

– Nagykőrösi Lovas SE 800.000, forint

– MozGo Nagykőrös SE futball és tenisz szakosz-tályai 1.700.000,– forint

– Nagykőrösi Lövész SE 100.000,– forint

– Helyettük, Értük, Velük Alapítvány 200.000,– forint

– Roma Nemzetiségi Önkormányzat 100.000,– forint

– Nagykőrösi Sólymok Kosárlabda Egyesület 1.000.000,– forint

A fennmaradó 4.400.000,– forintot nem a sportegyesületek között osztotta fel a polgármester, hanem abból építteti meg az új labdarúgó klubházat védő labdafogó hálót a Csónakázó felé eső kapu mögött, illetve kerítést húznak fel belőle.

Ez utóbbi tétellel kapcsolatban érdemes megjegyezni, hogy normális körülmények között ehhez nem kellene plusz pénzt biztosítani, ennek részének kellett volna lennie az építés költségvetésének, ha már néhány méterrel a kapu mögött húzták fel a klubházat. Ha hozzávesszük a néhány hónapja az EU-Építőnek odaítélt 16 millió forintot, akkor már több mint 20 millió forinttal járunk az eredetileg betervezett 400 millió fölött. Mi jöhet még, milyen kiadások merülhetnek fel, amire az adófizetők millióit el lehet költeni?

Czira Szabolcs hasonló módon, egyszemélyi döntéssel osztotta szét a kulturális keretet is:

– VII. Kőrösi Zenés Esték (dobtábor) 800.000,– forint

– Kőrös Környéki Nagycsaládosok Egyesülete 100.000,– forint

– Nagycsaládosok Nagykőrösi Egyesülete 300.000,– forint

– Country Tours Kft. 300.000,– forint

– Nagykőrösi Lovas SE 500.000,– forint

– Relevé Táncművészeti és Táncsport Egyesület 600.000,– forint

A két keret tételeit áttekintve megállapítható, hogy a tavalyi évhez hasonlóan két Fidesz-közelinek nevezhető sportegyesület kapta a legtöbb pénzt: MozGo Nagykőrös SE 1,7 millió + 4,4 millió forint, Nagykőrösi Lovas SE 800 ezer + 500 ezer forint, azaz 1,3 millió forint.

Bár a MozGo Nagykőrös vezetésében a Roma-Góllá változtatott Kinizsi volt elnöke, Sohajda Márk fideszes önkormányzati képviselő nincs benne, de ennek ellenére folyamatosan a felnőtt csapattal mozogva ő tudósítja a meccsek eredményeiről az Önkormányzati Híreket, feltételezhetően továbbra is ő szerkeszti a Kinizsi MozGo-ra keresztelt Facebook-oldalát, illetve a klubház avatása is a fideszes városvezetés közreműködésével történik.

A Nagykőrösi Lovas SE-ről ugyancsak köztudott, hogy Molnár Dezső fideszes önkormányzati képviselő családi érdekeltségébe tartozik.

A fenti tények ellenére a sport- és kulturális keret felhasználásához sok sikert kívánunk az egyesületeknek, hiszen munkájuk – a politikával árnyékolt döntés ellenére is – nagyban színesíti Nagykőrös életét. Reméljük, a tavalyi évhez hasonlóan a járvány most nem húzza keresztül a számításaikat!

könyvelő

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...