fbpx

FRISS HÍREK

A Hősök teréről vonulnának a szurkolók, miközben a kormány a vírusra hivatkozva korlátozza a gyülekezést

- Advertisement -

A magyar foci válogatott szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade arról tájékoztatta a magyar drukkereket, hogy júniusban, a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra közös vonulást szervez a Hősök terétől a Puskás Arénáig.

Marco Rossi csapata az F csoportban június 15-én az Eb-győztes portugálokkal, négy nappal később, június 19-én pedig a világbajnoki címvédő franciákkal játszik a Puskás Arénában.

A csoport felelevenítette a 2016-os, franciaországi EB-ét, amikor Marseille-ben és Lyonban is több tízezer magyar szurkoló vonult, amit a nemzetközi sportsajtó is felkapott. A magyaroknak olyannyira megtetszett ez a közösségi élmény, hogy Budapesten kívül több vidéki városban, Kecskeméten is spontán felvonultak jó kedvükben a rajongók.

Vajon lehet-e vonulni focimeccsen, miközben a kormány a vírusra hivatkozva korlátozza a gyülekezést?

A parlament fideszes többsége május 18-án várhatóan október elejéig meghosszabbította a koronavírus-törvény hatályát, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradhassanak. Ez pedig azt is jelenti, hogy

a veszélyhelyzet november 11-i bejelentése óta nem élhetünk az egyik legfontosabb alapjogunkkal, a gyülekezési joggal,

még akkor se, ha járványügyi szempontból ezt biztonságosan, például maszkban és távolságtartással bonyolítanánk le.

Hasonló cikkünk:  Utánpótlás férfi kéziválogatott találkozót rendeztek Lakiteleken

Márpedig a több ezres, vagy annál is nagyobb éneklő tömeg utcai vonulása csak akkor lehet biztonságos (a rendőrség által koordináltan), ha azt előre bejelentik és engedélyezik.

Az elmúlt hetekben legalább hét olyan panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak, amely ennek a gyakorlatnak az alkotmányellenességét szeretné kimondatni. A kormányinfón Gulyás Gergely nemrég azonban megerősítette, hogy a gyülekezési tilalom egyelőre biztosan érvényben marad.

Kérdés, hogy az Orbán-kormány meglépi-e, hogy a foci miatt engedélyezi a gyülekezést és vonulást a szurkolóknak, viszont minden más politikai jellegű tömeggyűlést korlátoz, még az autós tüntetést is. Így például a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetem ellen sem lehet egyelőre tömegesen kivonulni.

Amíg tehát a kormány folyamatosan feloldja a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat: mehetünk lagziba, ballagásokra és ülhetünk védettségi igazolvány nélkül az étterem teraszán, addig a járvány ürügyén továbbra is gyülekezéskorlátozás van érvényben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...