fbpx
10.2 C
Kecskemét
2022. szeptember 27., kedd

FRISS HÍREK

A Hősök teréről vonulnának a szurkolók, miközben a kormány a vírusra hivatkozva korlátozza a gyülekezést

A magyar foci válogatott szurkolói csoportja, a Carpathian Brigade arról tájékoztatta a magyar drukkereket, hogy júniusban, a részben hazai rendezésű Európa-bajnokságra közös vonulást szervez a Hősök terétől a Puskás Arénáig.

Marco Rossi csapata az F csoportban június 15-én az Eb-győztes portugálokkal, négy nappal később, június 19-én pedig a világbajnoki címvédő franciákkal játszik a Puskás Arénában.

A csoport felelevenítette a 2016-os, franciaországi EB-ét, amikor Marseille-ben és Lyonban is több tízezer magyar szurkoló vonult, amit a nemzetközi sportsajtó is felkapott. A magyaroknak olyannyira megtetszett ez a közösségi élmény, hogy Budapesten kívül több vidéki városban, Kecskeméten is spontán felvonultak jó kedvükben a rajongók.

Vajon lehet-e vonulni focimeccsen, miközben a kormány a vírusra hivatkozva korlátozza a gyülekezést?

A parlament fideszes többsége május 18-án várhatóan október elejéig meghosszabbította a koronavírus-törvény hatályát, hogy a veszélyhelyzeti kormányrendeletek továbbra is érvényben maradhassanak. Ez pedig azt is jelenti, hogy

a veszélyhelyzet november 11-i bejelentése óta nem élhetünk az egyik legfontosabb alapjogunkkal, a gyülekezési joggal,

még akkor se, ha járványügyi szempontból ezt biztonságosan, például maszkban és távolságtartással bonyolítanánk le.

Hasonló cikkünk:  Tíz kecskeméti játékos először játszott az NB/I-ben, Grünwald Attilát kérdeztük a debütálásról

Márpedig a több ezres, vagy annál is nagyobb éneklő tömeg utcai vonulása csak akkor lehet biztonságos (a rendőrség által koordináltan), ha azt előre bejelentik és engedélyezik.

Az elmúlt hetekben legalább hét olyan panaszt nyújtottak be az Alkotmánybíróságnak, amely ennek a gyakorlatnak az alkotmányellenességét szeretné kimondatni. A kormányinfón Gulyás Gergely nemrég azonban megerősítette, hogy a gyülekezési tilalom egyelőre biztosan érvényben marad.

Hasonló cikkünk:  A debreceni iksz után újra hazai pályán a KTE, a Mezőkövesd érkezik szombaton a Széktóiba

Kérdés, hogy az Orbán-kormány meglépi-e, hogy a foci miatt engedélyezi a gyülekezést és vonulást a szurkolóknak, viszont minden más politikai jellegű tömeggyűlést korlátoz, még az autós tüntetést is. Így például a Budapestre tervezett kínai Fudan Egyetem ellen sem lehet egyelőre tömegesen kivonulni.

Amíg tehát a kormány folyamatosan feloldja a járvánnyal kapcsolatos korlátozásokat: mehetünk lagziba, ballagásokra és ülhetünk védettségi igazolvány nélkül az étterem teraszán, addig a járvány ürügyén továbbra is gyülekezéskorlátozás van érvényben.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...