fbpx
6.8 C
Kecskemét
2024. április 24., szerda

FRISS HÍREK

Gondos gazdaként újra birtokba vették az Érzékelések kertjét a gyerekek

- Advertisement -

A Kecskeméti Szent László Lions Club által megálmodott, tavaly ősszel illatos és fűszernövényekkel beültetett Érzékelések kertjét, a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulói fogadták örökbe.

Ők vállalták továbbiakban a kert gondozását, rendben tartását. A tél folyamán madáretetőket készítettek, tavasszal énekes madár költőhelyekkel gazdagították a ligetet. Sajnos a pandémia megszakította ezt a folyamatot, hisz az iskolában egy ideje online folyt az oktatás.

A tavaszi kerti munkálatokat így a klub tagjai, az iskola dolgozói és a Magyar Vakok és Gyengénlátók Bács-Kiskun Megyei Egyesülete önkéntesei végezték eddig. 

Most átadták a kertet a gyerekeknek, innentől a nyári szünet kivételével ők lesznek a gondos gazdák. Ez lehetőséget kínál arra, hogy a gyakorlatban is megtanulják a növények fajtáit, a róluk való gondoskodást, a környezet védelmét. Május 19-én a tavaszi esőktől megszaporodott gyomoktól tisztították meg a kertet. A gyerekek ezen túl rendszeresen fognak gyakorlati foglalkozásokat tartani a ligetben. 

A városban egyedülálló, különleges érzékenyítő liget három gyermek intézmény az Árpád városi Macska-cicó bölcsőde, a Csiga-biga Óvoda és a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola mellett található,  közvetlen folytatásaként a Kecskeméti Szent László Lions Club által japáncseresznye fákkal beültetett Aomori parknak. 

Hasonló cikkünk:  Új út oldaná meg, hogy a homokbánya teherautó-forgalma elkerülje a katonatelepi utcákat

A park célja a nemzetközi Lions mozgalom fő irányvonalát követve, felhívni a város lakói, elsősorban a fiatalok figyelmét, nem látó embertársaink életének nehézségeire. A liget többféle érzékszerv által befogadható információk felfokozásával (hallás, szaglás, tapintás), érzékelhetővé teszi, hogy becsukott szemmel bárki átélhesse, egy vak ember hétköznapi életét. Az Érzékelések kertje június elején kerül átadásra, amikorra elkészülnek az országban egyedülálló a KARTS Művészeti Alapítvány által készített hangadó fémszobrok is.

A kert többcélú: 

Egyrészt sérült embertársaink pihenésére, aktív kikapcsolódására szolgál. 

Másrészt a környező intézményekben nevelkedő többféle korosztályú 4-14 éves gyerekek érzékenyítésére szánja klub, hisz a másság elfogadását, a segítőkészség-, a mások iránti empátia fejlesztését ebben a korban kell elkezdeni.  

Harmadrészt a lakókörnyezetben élő családok aktív pihenése is cél.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Kecskeméti civilek gondolnák újra a város közösségi közlekedését

A közösségi együttgondolkodásra épülő kezdeményezés egyik aktivistája először április elején posztolt az egyik legnagyobb kecskeméti Facebook-csoportba, most pedig lapunkat...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...