fbpx
14 C
Kecskemét
2023. október 4., szerda

FRISS HÍREK

JEGYZET – Ez nem játék…

Újsághírből tudjuk, hogy az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) nem járult hozzá a Paksi Atomerőmű orosz közreműködéssel történő munkagödör kiásásához, mert a nyilatkozatok szerint az elkészült tervek nem garantálják a biztonságot.

Ismeretes az is, hogy orosz hitelből építenénk ezt a Paks II. atomerőmű blokkot annak érdekében, hogy „megbízható és biztonságos” energiaellátást biztosítsunk Magyarország részére. Az is köztudott ma már, hogy ez a beruházás szinte sohasem térül meg, mert a villamosenergia ára világviszonylatban, de európai vonatkozásban is csökkent, és így nincs lehetőség gazdaságos villamosenergia exportra magyar részről.

Emlékezzünk csak, persze ebben az esetben igen nehéz az emlékezés, még Lázár János akkori atomügyi biztos 2014. táján nagy titokban, versenyeztetés nélkül az oroszokat bízta meg újabb atomerőmű blokk megépítésével, melybe ő beleértette annakidején az úgynevezett munkagödör magyar részről történő kialakítását is. Lázár János annakidején még azt is hangsúlyozta, hogy az Európai Unió tagjaként Putyinnal csak így lehetett titokban üzletet kötni, de ezentúl majd mind transzparens, azaz átlátható lesz.

Persze a szerződést még mindig homály fedi, a fő számai pedig titkosak. A sors iróniája az is, hogy a szarkofággal borított csernobili atomreaktorban lévő radioaktív izotópok ismét elkezdtek sugározni, ami egyre veszélyesebbé teszi az ottani helyzetet. Arról is hallhattunk, hogy szinte ezzel párhuzamosan, a Paks I. meglévő atomreaktor múlt hét végén titokzatos körülmények között leállt. Így már érthető az OAH intézkedése, és persze az is, hogy se szó, se beszéd, miért távozott szintén az OAH vezetője Fichtinger Gyula.

Azóta „megbízható” ember került a hivatal élére, aki úgy tűnik kedvesebb a hatalomnak, mint a felelősséggel cselekvő korábbi elnök.

Pedig az atomenergia villamosenergiává tör-ténő átalakítása, mint ahogy a címben is jeleztük, nem játék!

Sokan mondják, hogy ez a legtisztább, és legkevésbé szennyező energianyerési módszer, de ha baj van (lásd Csernobil), akkor viszont igen nagy baj van.

Ez nagyjából olyan, mint amikor azt mondják, és a statisztika szerint így is van, hogy a polgári repülés a legbiztonságosabb utazási forma, de ha ott baj van, akkor viszont sokan esnek esetleg áldozatul a balesetnek.

Annak érdekében, hogy az atomerőmű valóban „megbízható és biztonságos” energiaellátást szolgáltasson, már a kivitelezés pillanatában is körültekintően kell eljárni, nem beszélve a tervezés megfelelő színvonaláról.

Persze, lehet, hogy az oroszok türelmetlenek, hiszen a 2025-re tervezett második paksi blokkból a hivatalos vélemények szerint is 2030 előtt nem lesz semmi sem, részben anyagi okok miatt is. De mindezek nem adhatnak felhatalmazást arra, hogy a kivitelezés gyorsítása megtörténjen, miközben az atomerőművel kapcsolatos biztonsági előírásokat nem tartjuk be.

Bizony, ez így tényleg nem játék, és Isten őrizzen bennünket egy Csernobil-jellegű atomkatasztrófától, annál is inkább, mert Magyarország területe mindösszesen csak kilencvenháromezer négyzetkilométer!

ábrahám

Hirdetés

Felkapottak

Pesty László első „ügye” a Kecskemét melletti gyümölcsfeldolgozó pár milliárdos csalása

A 24.hu írta meg hétvégén, hogy Pesty László közzétette az első ügyet, ami szerinte a NER működését mutatja be. Pesty...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...