fbpx
16.9 C
Kecskemét
2024. március 29., péntek

FRISS HÍREK

Két köbméternyi ásványolajat öntött a bajai csatornába egy férfi

- Advertisement -

A Kecskeméti Járási Ügyészség közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettének kísérlete és más bűncselekmény miatt vádat emelt egy férfi ellen, aki 2019. december 19-én Baján, egy csatornanyílásba két köbméter, veszélyes hulladéknak minősülő ásványolajat öntött – írja az ügyészség.

A vádirat szerint a férfi 2019. december 19-én, délután, egy teherautóval Baján, a Szegedi úton egy szennyvízcsatorna nyíláshoz hajtott. Felnyitotta a csatorna fedelét és egy csővel 2 köbméter veszélyes hulladéknak minősülő ásványolajat engedett bele a bajai szennyvízcsatorna hálózatba.

A vádlott az ásványolajat rövid idővel korábban egy kalocsai telephelyen szivattyúzta fel a tehergépkocsi tartályába.

A csatornarendszerbe engedett folyadék az olajtartalma miatt a felszíni vizekbe kerülve azokat elzárja az oxigéntől, így a vízi élővilágot veszélyezteti.

Az ásványolaj csatornába engedése a közérdekű üzemnek tekintendő bajai szennyvíztisztító telep működését is megzavarhatta volna, mivel ha a folyadék a telep tisztító medencéjébe jutott volna, a szennyvizet tisztító baktériumtenyészet, szennyvíziszap szűrhetetlenné vált volna. Ennek eredményeképpen tisztítatlan szennyvíz juthatott volna a Dunába.
Ez a szennyvíztisztító telep működésében jelentős, egy-két napos üzemzavart okozott volna. Azt írták, hogy szerencsére a telep előtti zsilipet elzárták, így a szennyvíztisztító telep tovább működhetett, de a férfi cselekménye így is legalább egymillió forint kárt okozott.

Hasonló cikkünk:  Kamionparkolót építenének az M5-ös déli lehajtója mellé, beruházási célterület lett a szántó és gyümölcsös

A férfi szabadlábon védekezik, őt a járási ügyészség veszélyes hulladékra elkövetett hulladékgazdálkodás rendje megsértésének bűntettével, valamint közérdekű üzem működésének megzavarása bűntettének kísérletével vádolja. Az ügyész felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozott vele szemben.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

Bemutatták a Szövetség a Hírös Városért Egyesület polgármesterjelöltjét és az egyéni indulókat

Hivatalosan is bemutatta – egy választókerület kivételével, ahol még tárgyalások folynak – a Szövetség a Hírös Városért Egyesület a...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...