fbpx
24.2 C
Kecskemét
2021. szeptember 16., csütörtök

FRISS HÍREK

Kínával gyártatnának Szputnyik vakcinát az oroszok

Több száz millió dózis Szputnyik-oltást gyárthatnak le Kínában, miután az orosz fél nagyságrendi lemaradásban van a korábbi vállalásaihoz képest. Ennek fényében felértékelődik, hogy Magyarországra irányították az összes export aránytalanul nagy részét.

Oroszország kínai gyógyszercégekhez fordult, miután nem tudják legyártani a külföldre ígért mennyiséget a Szputnyik-vakcinából, írja az AP. Az elmúlt hetekben összesen 260 millió adag legyártására kötöttek szerződést három különböző megállapodással.

A Szputnyik V terméket finanszírozó állami Russian Direct Investment Fund (RDIF) több száz millió dózis exportálásra kötött már szerződést. De a szakértők már korábban is arra figyelmeztettek, hogy ekkora mennyiség legyártására nem volt felkészülve az ország.

A legvadabb álmaikat is túlszárnyalták, abban az értelemben, hogy ez az oltás egy valóban életképes, piacképes termék

‒ mondta az AP-nek Judy Twigg, a Virginia Commonwealth University egészségügyre specializálódott politikatudományi kutatója. Szerinte az orosz döntéshozók számos ígéretet tettek Oroszországon belül és kívül is arra vonatkozóan, hogy az emberek hozzáférhetnek majd ehhez a váratlanul nagyszerű termékhez. De szerinte elakadtak, és mostanában próbálják kitalálni, hogy hogyan tudnak majd megfelelni ezeknek az ígéreteknek.

A londoni Airfinity elemzőcég számításai szerint Oroszország több mint száz országba összesen mintegy 630 millió dózis Szputnyik-vakcina leszállításában állapodott meg eddig. Miközben eddig 11,5 millió adagot sikerült ténylegesen is exportálni.

szabadeuropa.hu

Hirdetés

Felkapottak

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Repülőnap 2021 – élő közvetítés a szombati napról

Közlekedési dugóval indult újra 8 év után a Kecskeméti Repülőnap. Teltházas volt a rendezvény, az időjárás is kegyes volt...