fbpx
4 C
Kecskemét
2023. március 23., csütörtök

FRISS HÍREK

Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya a beutazáshoz Horvátországba

Szijjártó Péter napra pontosan egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy hazánk Szerbia, Montenegró, Bahrein és Szlovénia után Horvátországgal is megállapodott, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait, és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltották be őket – írja a 24.hu.

Szijjártó a Facebookra feltöltött videójában a részletszabályokról nem tett említést, azt azonban elmondta, a technikai részleteket a külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján majd mindenki megtalálhatja.

Ez a tájékoztató a napokban frissült, és jelen állás szerint pórul járhatnak azok a magyarok, akik csupán a postai úton megküldött védettségi igazolványt viszik magukkal,mert ez kevés a határátlépéshez.

A konzuli szolgálat azt írja, a Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal – a jelenlegi gyakorlat szerint – a következő módon lehetséges:

a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.

A papíralapú oltási igazolvány az a dokumentum, amit az oltáskor kap meg mindenki a háziorvostól vagy az oltóponton. Eddig viszont ennek a lapnak különösebb jelentősége nem volt, hiszen Magyarországon a postán érkező plasztikkártya hatalmazza fel a tulajdonosát különböző jogokkal.

Hasonló cikkünk:  Egyre inkább az agglomeráció megfizethető Kecskeméten is
Hasonló cikkünk:  Közvéleménykutatás: a válaszadók többsége szerint vissza kellene hívni a politikusokat az egyetemi alapítványok éléről

A konzuli szolgálat oldalán közzétett szabályok másik érdekessége, hogy az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, és ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.

A horvát példa nem egyedi, Montenegróba sem engednek be csupán a plasztikkártyával. A konzuli szolgálat honlapja szerint az oltottak számára akkor lehetséges a beutazás, ha rendelkezésre áll

a határátkelést megelőző minimum 7 nappal korábbra datálható, az előírásoknak megfelelő dózisban fölvett oltást igazoló dokumentum.

Mivel erre a magyar plasztikkártya nem alkalmas, ezért Montenegróba is magunkkal kell vinnünk a papíralapú dokumentumot.

Hirdetés

Felkapottak

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...

Hirdetés

Legnépszerűbb

Ágasegyházánál videóra vették a fekete nagymacskát

Hajnal Viktor felvételét már többen megosztották a Facebookon. Egy lovaskocsiról vettek videóra egy fekete macskaszerű állatot, még az is...