fbpx
13.5 C
Kecskemét
2024. április 26., péntek

FRISS HÍREK

Nem elég a védettséget igazoló plasztikkártya a beutazáshoz Horvátországba

- Advertisement -

Szijjártó Péter napra pontosan egy héttel ezelőtt jelentette be, hogy hazánk Szerbia, Montenegró, Bahrein és Szlovénia után Horvátországgal is megállapodott, hogy kölcsönösen elismerik egymás oltási igazolásait, és szabad utazást engednek polgáraiknak országaik között, függetlenül attól, milyen vakcinával oltották be őket – írja a 24.hu.

Szijjártó a Facebookra feltöltött videójában a részletszabályokról nem tett említést, azt azonban elmondta, a technikai részleteket a külügyminisztérium konzuli szolgálatának honlapján majd mindenki megtalálhatja.

Ez a tájékoztató a napokban frissült, és jelen állás szerint pórul járhatnak azok a magyarok, akik csupán a postai úton megküldött védettségi igazolványt viszik magukkal,mert ez kevés a határátlépéshez.

A konzuli szolgálat azt írja, a Horvátországba történő beutazás magyar védettségi igazolvánnyal – a jelenlegi gyakorlat szerint – a következő módon lehetséges:

a beutazónak fel kell mutatnia a védettséget igazoló plasztikkártyát és a papíralapú oltási igazolványát, amelyen mindkét oltási dátum szerepel. A beutazás akkor lehetséges, ha a második oltást követően eltelt 14 nap.

A papíralapú oltási igazolvány az a dokumentum, amit az oltáskor kap meg mindenki a háziorvostól vagy az oltóponton. Eddig viszont ennek a lapnak különösebb jelentősége nem volt, hiszen Magyarországon a postán érkező plasztikkártya hatalmazza fel a tulajdonosát különböző jogokkal.

Hasonló cikkünk:  Lázár fel van háborodva a kegyelmi ügy kapcsán, és kíváncsian várja hova fut ki Magyar Péter próbálkozása

A konzuli szolgálat oldalán közzétett szabályok másik érdekessége, hogy az oltottságot igazoló, érvényes védettségi igazolvány tulajdonosa Horvátország területén ugyanolyan jogokat, kiváltságot élvez, és ugyanazon szolgáltatások igénybevételére jogosult, mint a horvát védettségi igazolvány birtokosai.

A horvát példa nem egyedi, Montenegróba sem engednek be csupán a plasztikkártyával. A konzuli szolgálat honlapja szerint az oltottak számára akkor lehetséges a beutazás, ha rendelkezésre áll

a határátkelést megelőző minimum 7 nappal korábbra datálható, az előírásoknak megfelelő dózisban fölvett oltást igazoló dokumentum.

Mivel erre a magyar plasztikkártya nem alkalmas, ezért Montenegróba is magunkkal kell vinnünk a papíralapú dokumentumot.

- Advertisement -

HÍRLEVÉL FELIRATKOZÁS

Hírlevél feliratkozás

FELKAPOTTAK

A húskirály fia Kecskeméten vásárol szántóföldeket

Marcello Pini, az olasz húsipari nagyvállalkozó Piero Pini fia szántókat vásárolt Kecskemét külterületén összesen 175 millió forintért. Édesapjához hasonlóan...

LEGNÉPSZERŰBB

Juliska néni egymás után kapta az ellenőrzéseket a kispiacon, volt, hogy a földre letett virágai miatt büntették

1986 óta, azaz harmincnyolc éve árusít Bóta Lászlóné Juliska néni a Petőfi Sándor utcai kispiacon, a Fűrészfogasok mellett. Az...